Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Studija o učinkovitosti aromaterapije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici s Ohio State University su proveli analizu učinka dvaju najčešće korištenih mirisa u aromaterapiji.

Američki znanstvenici s Ohio State University su proveli analizu učinka dvaju najčešće korištenih mirisa u aromaterapiji.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Rezultati koje je objavio stručni časopis Psychoneuroendocrinology sugeriraju da testirani mirisi limuna i lavande namijenjeni aromaterapiji ne ubrzavaju zacjeljivanje ozljeda, ne ublažavaju bolove niti poboljšavaju stanje imunološkog sustava.

Kod nekih ispitanika je "ljekovitiji" učinak imala čak i destilirana voda.

Istraživači dodaju kako je jedan od testiranih mirisa (limun) nakratko doveo do poboljšanja raspoloženja ispitanika.

Aromaterapija se već tisućama godina koristi u zemljama poput Indije i Egipta, a temelji se na vjerovanju da koncentrirana ulja proizvedena od cvjetova poboljšavaju zdravlje.

U istraživanju je sudjelovalo 56 ispitanika kojima su uz ostalo praćeni krvni tlak, rad srca te razine različitih biokemijskih markera i hormona stresa poput Interleukina-6 i Interleukina-10 te kortizola i norepinefrina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene