Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljan problem

Želite zaustaviti hrkanje? Pokušajte OVAKO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječ je o 'triku' koji bi mogao postati dodatak konvencionalnim načinima liječenja.

Čarape koje se najčešće nose kako bi spriječile stvaranje krvnih ugrušaka tijekom dugih letova, mogu pomoći u rješavanju problema hrkanja, tvrdi novo istraživanje.

Pročitajte i ovo PR Poboljšajte kvalitetu svog sna Tvrtka Samsung je provela analizu promjena navika spavanja tijekom pandemije PR #LidlByLidl Na police svih Lidlovih trgovina stižu dugo očekivane tenisice i čarape

Riječ je o čarapama koje smanjuju količinu tekućine koja se tijekom dana stvara u donjem dijelu nogu. Studije su pokazale da se dio ove tekućine noću, kada je osoba u ležećem položaju, pomiče do područja vrata.

To može dovesti do opstruktivne apneje u spavanju, odnosno stanja povezanog s hrkanjem. Naime, višak masnoće i tekućine dovodi do opuštanja određenih mišića te se zatvaraju dišni kanali. Posljedica je hrkanje, odnosno vribriranje zraka dok prolazi uz meko tkivo koje mu stoji na putu.

U OVOJ zemlji 80 posto zahtjeva za razvod podnosi se zbog...

Kada mozak shvati da je prestalo disanje, šalje signal mišićima dišnih puteva da se opet stežu. U tom trenutku otvaraju se dišni putevi, a osoba se budi uz trzaj.

To se može događati svakih desetak minuta ili, u težim slučajevima, svakih nekoliko minuta, a vrlo malo ljudi sjeća se buđenja jer opet zaspu u roku od sekudne, no tijekom dana se osjećaju iscrpljeno.

Jedan način liječenja je nošenje maske

Tu su i druge zdravstvene posljedice, jer ako se ne liječi apneja može dovesti do povišenog srčanog tlaka, ali i srčanog udara.

Jedan način liječenja je nošenje maske koja tijekom spavanja lagano pumpa zrak u dišne puteve, držeći ih otvorenima. No, mnogi je smatraju nezgrapnom zbog čega je velik dio pacijenata ne koristi.

Osobe koje hrču imaju veće šanse da umru od raka

Čarape koje se koriste tijekom leta, a koje su zapravo vezija kompresijskih čarapa za liječenje proširenih vena, mogle bi pomoći pacijentima, otkrili su stručnjaci sa Sveučilišta u Torontu. Djeluju tako da stišću listove i sprečavaju uzlazno kretanje krvi, te zaustavljaju nakupljanje tekućine.

U istraživanju je sudjelovalo 50 muškaraca koje mori apneja u snu. Polovica je nosila kompresijske čarape svaki dan tijekom dva tjedna, a skidali su ih tek kad bi išli na spavanje. Ostali su nosili obične čarape.

Tijekom noći, bili su spojeni na monitore koji su pratili hrkanje, a elektrode na njihovim nogama pratile su pomak tekućine u ležećem položaju.

Smanjen broj poremećaja sna

Rezultati su pokazali da se kod muškaraca koji su nosili posebne čarape tekućina manje kretala prema vratu, te je njihov san bio poremećen manji broj puta nego inače. Prosjek poremećaja smanjio se s 30 na 15 puta tijekom jednog sata.

Sićušni puh postao Youtube senzacija zbog svojeg hrkanja!

Kod muškaraca koji su nosili obične čarape nisu zabilježene promjene. Doktor Simon Merritt rekao je da nošenje kompresijskih čarapa neće postati oblik liječenja sam za sebe, ali moglo bi postati dodatak konvencionalnom liječenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene