Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaka noć - noćna mora

Ne zanemarujte svoje hrkanje, malaksalost ili pospanost!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Buđenje svakih dva sata, hrkanje do te mjere da se ujutro ne može govoriti, prestanci disanja i po nekoliko desetaka puta po noći.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

 

Mate zbog stresa noći provodi uz knjigu, Sanda je zbog hrkanja već bila na operaciji dišnih puteva, a jednoipolgodišnja Ilena svojim roditeljima nikako ne da mira, budi se gotovo svakih dva sata. Svi oni nikako se ne mogu pošteno naspavati.

Ilena je u prednosti jer je na kraju krajeva ipak samo dijete, a pedijatri tvrde, do 24. mjeseca života već će naučiti spavati! No, Mate i Sanda imaju ozbiljan problem. Mate se s nesanicom bori već mjesecima, a Sanda je nakon dugih pet godina i operacije počela spavati. Hrkanje se smanjilo, ali ne i nestalo.

U Centru za medicinu spavanja u Splitu pri Medicinskom fakultetu, jednom od dva takva centra u zemlji, Mate i Sanda proveli su noć priključeni na desetke žica, snimani kamerama cijelu noć. Pratilo se što se događa sa njima, koliko spavaju i zašto se bude! Rezultati – nitko od njih nema kvalitetan san. Sanda je gotovo cijelu noć hrkala, a Mate uspio usnuti jedva tri sata!

Profesor Zoran Đogaš iz Splita tvrdi, istraživanje i briga o poremećajima spavanja su u Hrvatskoj još u povojima, a u prosjeku svaki treći čovjek ima neku vrstu poremećaja, od hrkanja i apneja, do narkolepsije ili sindroma nemirnih nogu.
Preporuka stručnjaka je da svakom čovjeku treba otprilike sedam do osam sati kvalitetnog sna. No i to je individualno, tj. ovisi od čovjeka do čovjeka. Ipak, upozoravaju, isprekidano i loše spavanje, i to kroz dulji vremenski period može imati ozbiljne posljedice, ne samo za psihičko, već i fizičko zdravlje.

Stoga preporučuju, ne zanemarite svoje hrkanje, bolove koje osjećate u grlu, prsima, malaksalost, umor i pospanost koji se ponavljaju iz dana u dan. Stanje nažalost može biti puno lošije od onog što se čini na prvi pogled.

Više informacija potražite na stranici emisije Provjereno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene