Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maleni gradić u Pennsylvaniji gori već pune 53 godine.


Zemlju ispod uspavane Centralije vatra proždire od 1962. godine. Tada se, naime, zapalio minirani ugljenokop, a vatra u njemu gori i dan danas.

Premda nitko nije siguran kako je u rudniku tako duboko ispod zemlje mogao buknuti požar, stručnjaci strahuju da će on sigurno potrajati još 250 godina - dok ne ponestane ugljena, piše Independent.

Do sada je bilo već nekoliko pokušaja gašenja podzemnog požara, no bez uspjeha. Ugljen gori konstantno i podjednakom jačinom.

Vezani članci Na parkiralištu u Novom Zagrebu potpuno je izgorio električni romobil VIDEO Širi se dramatična snimka požara koji je izbio na električnom romobilu, vlasnik na parkingu tražio zaklon: "Da sam ga stavio u auto..." Vatrogasci, ilustracija Izgorio stan u Novom Zagrebu, preko ljestva spašene tri osobe

200 ljudi živi pod zemljom - Kažu da je to puno jeftinije

Centralija je inače jedno od najvećih nalazišta ugljena na svijetu, no nekada razvijeni industrijski grad polako umire zbog sumpornih para i propadanja cesta što je posljednica raskopanog podzemlja. Grada više nema ucrtanog na novim geografskim kartama.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook