Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ušli duboko u područje pod kontrolom Islamske države

Borba protiv IS-a: 'Turska igra svoju igru i to zabrinjava saveznike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska vojska izvela je veliku vojnu operaciju u Siriji.

Ušla je duboko na područje pod nadzorom Islamske države i evakuirala mauzolej Sulejmana Šaha, djeda osnivača Osmanskog carstva. Vodeći stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila u Dnevniku Nove TV analizirao je ovaj slučaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba protiv IS-a Turski šef diplomacije: Granicu sa Sirijom treba očistiti od IS-a Slika nije dostupna Narušeni odnosi ŠOKIRAO SVIJET 'Turska i džihadisti u tajnosti pregovaraju'

Kako tumačite ovaj upad Turske na područje pod nadzorom Islamske države?

Turska je ovime smanjila potencijalnu opasnost da će morati intervenirati ukoliko bi došlo do ugrožavanja tog mjesta. I ranije su govorili da bi to bila crvena linija za njih, da se nešto dogodi posmrtnim ostacima Sulejmana Šaha. Sada su ga maknuli i izmaknuli se iz nečega što je moglo potencijalno biti obaveza, da je došlo do ugrožavanja tog mjesta.

Je li se Turska jasno odredila kao saveznica u borbi protiv Islamske države? Nije li pomalo "nedefinirana"?

Nedefinirana je i to zabrinjava njezine saveznike. Turska igra svoju igru i ovaj potez koji su učinili mora se promatrati u kontekstu toga da Turska ima svoje interese. Ona je prije svega za pad sadašnjeg sirijskog režima. Nisu toliko zainteresirani za borbu protiv ISIL-a i drugih militanata, niti druge akcije koje su zapadni saveznici tražili i očekivali od njih, nego su se koncentrirati na taj svoj interes. I to zabrinjava saveznike u svakom slučaju.

Sirijci kukaju oko turske vojne operacije: 'To je bila bjelodana agresija'

Islamska država je zaprijetila nedavno da će prijeći i na turski teritorij?

To je vjerojatno bio povod da se posmrtni ostaci Sulejmana Šaha maknu iz Sirije. Turska je ovime poslala i poruku ISIL-u , da je ona velika država i da se s njom ne može igrati. Bez obzira što postoje različite informacije da i oni surađuju u određenim segmentima. U ovom je slučaju Turska povukla potez zbog kojeg neće kasnije morati reagirati pod prisilom. Sada si je ostavila veliki prostor da reagira onda kada njima bude odgovaralo.

Erdogan vodi konzervativnu islamsku politiku, a od Turske želi napraviti regionalnu silu. Koliko su takve ambicije pogoršale, odnosno utjecale na krizu u Siriji?

Kriza u Siriji je došla Erdoganu jako dobro. Postavio je jasne temelje svoje politike i želi stvoriti jak utjecaj u tom dijelu svijeta, prije svega u onom području gdje se danas provodi kriza. Njegovi potezi unazad dvije godine, jasno pokazuju da želi Tursku zadržati i ojačati i preko ove krize i postaviti je kao jaku regionalnu i nezaobilaznu silu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene