Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sveta Stolica o Libiji

Vatikan priznao libijski NTC

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je jučer navečer objavio da je priznao libijsko Nacionalno prijelazno vijeće kao 'zakonitog predstavnika libijskog naroda' i poželio je brzu uspostavu mira u Libiji, nekoliko sati nakon objave vijesti o smrti pukovnika Moamera Gadafija u Sirtu.

Vatikan je istaknuo da 'priznaje države, a ne vlade', pa je jasno zašto Sveta Stolica 'nije službeno priznala NTC kao libijsku vladu'. No 'sada kada se NTC konačno ustrojio kao vlada u Tripoliju, Sveta Stolica ga smatra zakonitim predstavnikom libijskog naroda sukladno međunarodnome pravu', dodaje Vatikan u priopćenju.

Komentirajući pogibiju pukovnika Gadafija, Sveta Stolica je ocijenila da se njome 'završava preduga i tragična faza krvave borbe za rušenje krutog i represivnog režima'.

Sveta Stolica je poželjela da 'štedeći libijski narod od novog nasilja potaknutog osvetom, nova vlast što prije mogne pristupiti nužnoj zadaći uspostave mira i obnove na temelju pravde i prava'.

Sveta Stolica nema stalnog nuncija u Tripoliju zbog malog broja katolika u toj zemlji (uglavnom su to stranci), već samo apostolskog vikara (u rangu biskupa) u osobi mons. Martinellija.

Vatikan nije tijekom sukoba odobravao vojne operacije u Libiji i neuspješno je pozivao na pregovore između Gadafijevih protivnika i pristaša. Mons. Martinelli koji živi u Libiji više od 30 godina i oštro je osudio NATO-ove napade zbog civilnih žrtava, vratio se u Tripoli prije nekoliko tjedana. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Bojan Ivošević - 2 (Ne)tolerancija Sukob na splitskom vijeću: "Ovo nije prvi put da Ivošević vrijeđa žene i službenike" Slika nije dostupna Ranjeno 172 ljudi Teške borbe u Libiji: Poginulo 10 pobunjenika

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene