Prosvjednici pred zgradom Kongresa u Washingtonu
Prosvjednici pred zgradom Kongresa u Washingtonu Foto: Afp

Američki FBI uhitio je Federica Kleina, bivšeg djelatnika u State Departmentu zaposlenog tijekom mandata Donalda Trumpa, zbog povezanosti s upadom u zgradu Kapitola 6. siječnja.


Informaciju o uhićenju potvrdili su iz FBI-eva ureda u Washingtonu, no nije objašnjeno što se Kleinu točno stavlja na teret.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer na pitanje o problemima u zdravstvu prozvao - Novu TV: "Umjesto da se hvale ministri..." Predsjednik SAD-a Donald Trump Policija na državnoj granici uhitila ženu za koju sumnja da je Trumpu poslala otrov, sa sobom imala vatreno oružje

Klein (42) prva je osoba iz Trumpove administracije koja je suočena s optužbama za povezanost s upadom u Kapitol.

Klein je bio dio Trumpove predsjedničke kampanje 2016., a nakon osvajanja prvog mandata zaposlen je u State Departmentu samo nekoliko dana nakon inauguracije. Radio je kao posebni pomoćnik u državnom Uredu za poslove na zapadnoj hemisferi s godišnjom plaćom od 66.510 američkih dolara, piše Business Insider.

Podsjetimo, pristaše Donalda Trumpa nasilno su upale u zgradu Kapitola u Washingtona 6. siječnja. U sukobima s policijom i Nacionalnom gardom ubijeno je petero ljudi, među kojima i jedan policajac.

Američki predsjednik koji je tada bio na odlasku Donald Trump izjavio je da je "zgrožen nasiljem, bezakonjem i kaosom" nakon što je skupina njegovih pristaša na silu upala u Kongres na Kapitolu i prekinula zasjedanje. Zbog optužbi da je poticao nasilje Trump je opozvan u Kongresu, i to po drugi put, čime je postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan. Uslijedilo je suđenje pred Senatom na kojem je oslobođen optužbi za poticanje na nasilje. Trump je tada izjavio da je suđenje protiv njega u Senatu bila još jedna faza "najvećeg lova na vještice u povijesti naše zemlje".