Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMIRI U SAD-u

Okončana kriza u Washingtonu: Trump na Twitteru objavio sramotnu poruku - "Zauvijek pamtite ovaj dan!"

Pobornici američkog predsjednika Donalda Trumpa probili su se u zgradu Kongresa, mjesta u Washingtonu u kojemu se nalazi Kongres SAD-a. Poginule četiri osobe. U Washingtonu je proglašen policijski sat. Neredi su okončani nešto iza ponoći po našem vremenu.

Pristaše Donalda Trumpa u srijedu su u popodnevnim satima po tamošnjem vremenu probili u zgradu Kongresa.

Pročitajte i ovo U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina? Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

Do nereda i upada u Kongres došlo je nakon što su se prosvjednici, koji su u Washingtonu organizirali "Marš za Trumpa", sukobili s policijom i probili policijske blokade.

Prosvjed je organiziran jer su se članovi Kongresa sastali kako bi potvrdili pobjedu Joea Bidena na izborima u studenom.

Poginule četiri osobe

Šef policije u Washingtonu Robert Contee rekao je da je žena koja je upucana bila dio grupe ljude nasilnih prosvjednika koji su probili u zgradu Kongresa.

Došlo je do sukoba s policajcem u civilu koji je izvukao oružje i ispalio hitac iz njega. Žena je prevezena u bolnicu i proglašena mrtvom. Za sada nema informacija o njezinu identitetu.

Iz policije su izvijestili o još tri smrtna slučaja, radi se o još jednoj ženi i dvojici muškaraca. Svi oni bili su medicinski hitni slučajevi, a o njima za sada nema više detaljnijih informacija.

Ozlijeđeno je najmanje 14 policajaca policijske uprave Metro. Dvojica su primljena u bolnicu, jedan s ozbiljnim ozljedama nakon što su ga prosvjednici povukli u masu ljudi, a drugog je u lice pogodio bačena naprava.

Uhićene su najmanje 52 osobe. 47 njih je uhićeno zbog kršenja policijskog sata, javlja BBC.

Twitter brisao Trumpove tvitove

Prosvjednici su u večernjim satima potisnuti i potom su se počeli razilaziti.

Trump je nakon rastjerivanja na Twitteru objavio: "Ovo su stvari koje se događaju kada se sveta pobjeda na izborima neceremonijalno i opako oduzme velikim patriotima koje se toliko dugo loše i nepravedno tretira. Odite doma u ljubavi i miru. Zauvijek pamtite ovaj dan!" Njegov je tweet ubrzo izbrisao Twitter.

Ivana Petrović, urednica vanjske politike i komentatorica Dnevnika Nove TV, rekla je da je se ova situacija "mogla predvidjeti zbog Trumpove zapaljive retorike" i dodala da "nije bilo pitanje hoće li ona izazvati nerede, nego kada će ih izazvati". >Opširnije

Pristaše predsjednika Donalda Trumpa okupile su se i ispred zgrada uprava saveznih država u brojnim gradovima uključujući Atlantu, Denver, Phoenix i Salt Lake City, javljaju lokalni mediji.

Prosvjednici su ušli u zgradu državne upravu u Topeki u Kansasu, no skup je protekao u redu, javlja televizija KSNT. Nema dojava o nasilju unatoč bijesu protrumpovih prosvjednika koji ponavljaju neutemeljene optužbe predsjednika o izbornoj krađi.

Nastavljeno zasjedanje

Nancy Pelosi, čelnica Demokratske stranke u Zastupničkom domu, objavila je da su čelnici Kongresa odlučili nastaviti zajedničko zasjedanje kako bi potvrdili pobjedu novoizabranog predsjednika Joea Bidena nakon što zgrada Kongresa "bude odobrena za upotrebu".

O svemu se oglasio i bivši američki predsjednik George W. Bush  nazvavši to "mučnim" činom koji "slama srce", javlja CNN. "Ovako se izborni reuzultati osporavaju u banana republici a ne našoj demokratskoj republici", istaknuo je.

"Zaprepašten sam bezobzirnim ponašanjem nekih političkih čelnika još od izbora i nedostatkom poštovanja prema našim institucijama, našim tradicijama i našem provođenju zakona, što se danas moglo vidjeti", rekao je Bush u svojoj izjavi

Uveden policijski sat u Washingtonu

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser pozvala je u srijedu građane da ostanu kod kuće i osudila je upad pristaša predsjednika Donalda Trumpa u zgradu Kongresa nazvavši to "sramotnim" ponašanjem.

Ona je potvrdila da je uveden policijski sat, koji počinje u 18 sati (u ponoć po srednjoeuropskom vremenu) i odnosi na sve osim na radnike ključnih službi.

"Provodit će se zakon i red i ovakvo ponašanje neće se tolerirati", rekla je Bowser.

Policija je neutralizirala dvije bombe, jedna od kojih je bila postavljena u zgradi u kojoj se nalaze uredi Republikanskog nacionalnog odbora, a druga je bila u samoj zgradi Kongresa, CNN-u je potvrđeno iz policije. Radilo se o pravim eksplozivima koje je policija aktivirala kako bi ih neutralizirala.

Ministarstvo obrane mobiliziralo je cijelu Nacionalnu gardu u Washingtonu. 

Trump i Biden o prodoru u zgradu Kongresa

Joe Biden se zbog nereda obratio građanima SAD-a i rekao je da je ovo "neviđen napad" na američku demokraciju te pozvao prosvjednike da odstupe.

"Pozivam predsjednika Trumpa da se smjesta pojavi na nacionanalnoj televiziji, da ispuni svoju zakletvu, obrani Ustav i zatraži prekid ove opsade", rekao je izabrani predsjednik SAD-a.

Trump je nedugo zatim na Twitteru objavio video u kojem je ponovio da je pobijedio na izborima te pozvao prosvjednike da odu doma.

"Znam vašu bol, znam da se povrijeđeni. Izbori su nam ukradeni. Ja sam uvjerljivo pobijedio i svi to znaju, pogotovo druga strana", rekao je Trump

"Ali, sada morate otići doma. Moramo imati mir, moramo imati zakon i red, moramo poštovati naše ljude u policiji. Ne želimo da itko bude ozlijeđen. Jako je težak period. Nikada se ovako nešto nije dogodilo, da nam svima to mogu oduzeti. Od mene, od vas, od naše države", dodao je.

"Moramo imati mir. Stoga odite doma. Mi vas volimo. Jako ste posebni", rekao je predsjednik SAD-a te zaključio: "Znam kako vam je, ali odite doma u miru."

Nedugo nakon što je objavljen, Twitter je ispod videa napisao da nema dokaza o izbornoj prevari. Osim toga, na tweet se ne može odgovoriti, niti ga se može retweetati ili likeati zbog "rizika od nasilja". Twitter na naposljetku video i izbrisao.

Rasprava u Senatu naglo prekinuta

Kongres je nešto prije 18 sati po tamošnjem vremenu, odnosno nešto prije ponoći po hrvatskom vremenu, osiguran od prosvjednika.

Trenutak prekida rasprave u Senatu, koja je uslijedila nakon što su prosvjednici probili policijske barikade, možete pogledati ispod.

Igor Bobić, novinar HuffPosta koji je za vrijeme nereda bio u zgradi Kongresa, objavio je na Twitteru da su prosvjednici ušli u mjesto zajedanja Senata i da je jedan prosvjednik uzviknuo: "Trump je pobijedio na ovim izborima!"

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence zbog nereda je evakuiran iz zgrade Kongresa, gdje je bio zbog zajedničke sjednice oba doma Kongresa.

Trump iskazao potporu prosvjednicima pa policiji

Donald Trump je na svojem Twitteru nedugo nakon početka nereda napisao: "Molim vas da poduprete službe sigurnosti u zgradi Kongresa i policiju. Oni su zaista na strani naše države. Ostanite miroljubivi!"

Međutim, Trump se ranije obratio prosvjednicima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće, istaknuvši da "nikada" neće priznati poraz.

"Nikada nećemo odustati, rekao je Trump te dodao: "Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene