Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotov opoziv

Oslobođen optužbe: Završilo suđenje Trumpu. Ako želi, opet se može kandidirati za predsjednika

Senat SAD-a je u subotu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa oslobodio optužbe za poticanje na pobunu i napad njegovih pristaša na Kapitol, sjedište američkog Kongresa.

Završeno je suđenje Donaldu Trumpu u Senatu. Kao što se predviđalo, konačna presuda je da bivši predsjednik nije kriv za poticanje na pobunu u američkom Kapitolu prošlog mjeseca.

Novo suđenje, isti ishod. Donald Trump je još jednom izbjegao osudu američkog Senata jer su njegovi kolege republikanci, u pravilu, ostali uz njega.

Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje krivnje 43 senatora, no za osudu je bila potrebna dvotrećinska većina od 100 senatora, odnosno 67 senatora.

U glasanju u senatu, u kojem je po 50 demokratskih i republikanskih senatora, demokratima se pridružilo sedmero republikanaca.

Donald Trump u subotu je ustvrdio da je suđenje protiv njega u senatu bila još jedna faza "najvećeg lova na vještice u povijesti naše zemlje".

Trump je to poručio u izjavi nakon što ga je senat oslobodio krivnje za poticanje na pobunu a senatori iz republikanske stranke zaštitili ga od odgovornosti za napad njegovih pristaša na Kapitolu 6. siječnja.

Schumer: Osuda Republikanaca zbog glasanja

Čelnik demokratske većine u senatu Chuck Schumer u subotu je osudio glasanje republikanskih senatora rekavši da nisu imali hrabrosti ni morala osuditi Trumpa.

"Velika većina republikanaca u senatu, uključujući republikanskog čelnika, glasala je za oslobađanje bivšeg predsjednika Trumpa krivnje, upisavši zauvijek u povijest svoje ime uz njegovo", rekao je Schumer.

"Pogledajte što su republikanci morali braniti, pogledajte što su bili prisiljeni oprostiti", nastavio je. "To je najzlobniji čin koji je jedan predsjednik ikad počinio, a većina republikanaca ne može pokazati hrabrost ili moral da ga osudi."

Lider senatske većine Mitch McConnell, koji je glasovao protiv osude Trumpa, nakon presude je izrekao oštre primjedbe na račun bivšeg predsjednika.

"Nema sumnje da je predsjednik Trump praktično i moralno odgovoran za izazivanje događaja. Ljudi koji su upali u ovu zgradu vjerovali su da postupaju prema željama i uputama svog predsjednika."

Trump prvi kojem se sudilo nakon napuštanja ureda

Trump je napustio Ovalni ured 20. siječnja i prvi je bivši američki predsjednik kojemu se sudilo nakon napuštanja ureda, a u slučaju osude senata Trump je mogao izgubiti pravo da se kandidira za još jedan mandat.

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Osuda nije bila vjerojatna jer se najmanje 17 republikanca moralo pridružiti 50-orici demokrata da proglase Trumpa krivim.

Optužnica izglasana u zastupničkom domu, 13. siječnja, a koju je podržalo desetero republikanaca, Trumpa je teretila da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja.

Senat je u utorak navečer suđenje Donaldu Trumpu proglasio ustavnim i time otvorio put za cjelovit postupak suđenja bivšem predsjedniku po optužbi za poticanje nasilja. Suđenje je počelo u srijedu.

Trump je dva mjeseca nakon izbora 3. studenoga, na kojima je pobijedio demokratski kandidat Joe Biden, ustrajno ponavljao neutemeljene tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena, a njegov pokušaj da preokrene rezultat izbora kulminirao je nakon skupa 6. siječnja.

U zapaljivom govoru na skupu Trump je ponovio tvrdnje o izbornoj prevari svojim pristašama nakon čega je došlo do napada na Kapitol, sjedište zakonodavnih vlasti SAD-a.

U napadima je poginulo petero ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol.

Trumpovi odvjetnici: Suđenje je politička osveta

Trumpovi odvjetnici tvrdili su da su njegove riječi na skupu zaštićene njegovim ustavnim pravom na slobodu govora. Po Trumpovim odvjetnicima, napad je bio "grozan", ali je proces nepravedan, a demokratski tužitelji licemjerni jer se radi o "političkoj osveti". Naglašavali su da je Donald Trump pozvao pristaše da na "miran i domoljuban način" marširaju na Kapitol.

Uvjereni da bi Donald Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, demokratski tužitelji su pozvali američke senatore da bivšem predsjedniku onemoguće da se ponovno kandidira zbog "poticanja" svojih pristaša na napad na Kapitol.

Sedamdeset jedan posto punoljetnih Amerikanaca, uključujući gotovo polovicu svih republikanaca, vjeruje da je Trump barem djelomično odgovoran za pokretanje napada na Kapitol, ali je samo oko polovice smatralo da Trump treba biti osuđen zbog poticanja na pobunu, pokazalo je istraživanje Ipsosa za Reuters.

Trump (74) je najavio mogućnost da se ponovno kandidira za predsjednika 2024. godine.

On je tek treći predsjednik kojega je Zastupnički dom ikad opozivao te prvi koji je opozivan dva puta i koji se suočio s opozivom nakon napuštanja dužnosti. No, Senat još nikada nije osudio ni jednog predsjednika. Ovom oslobađajućom presudom, međutim, ne završavaju i mogućnosti drugih kongresnih akcija protiv njega, poput prijedloga za izricanje nepovjerenja.

Postupak opoziva može se promatrati i u kontekstu bitke za budućnost Republikanske stranke. Neki Republikanci uglavnom umjereni te zastupnici, nezadovoljni su u smjerom u kojem je Trump krenuo prema njihovoj stranci.

Slike iz Kongresa nasilja povezane s Trumpom 

No Trumpova je baza, prema svim pokazateljima, još uvijek uglavnom netaknuta. I u Zastupničkom domu i u Senatu, većina republikanskih dužnosnika protivila se postupku opoziva, a oni koji su prešli redove već se suočavaju sa žestokim kritikama i, u nekim slučajevima, formalnim ukorima svojih republikanskih birača.

Trump, međutim, s ovog suđenja nije izašao netaknut. Jedan od najupečatljivijih dijelova slučaja tužiteljstva bili su novi videozapisi Trumpovih pristaša, koji su nosili kape "Make America Great Again" i mahali Trumpovim zastavama, uzurpirajući Kapitol, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Videokonferencija odmetnutih Trumpova era mogla bi zauvijek promijeniti političku sliku SAD-a: Dio republikanaca razmatra osnivanje nove stranke

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUĐENJE PROGLAŠENO USTAVNIM Počelo povijesno suđenje Donaldu Trumpu u Senatu, tužitelj prikazao videosnimku nasilnog upada u Kongres

Te će slike zauvijek biti povezane s brendom Trump. Svaki skup koji od sada održava, evocirat će uspomene na tu pobunu. Možda ga neće koštati među republikanskim redovima, ali neovisni glasači, i umjereni, vjerojatno neće zaboraviti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene