Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp

Policijski časnik, koji je ozlijeđen je na dužnosti dok je odgovarao na upad pristaša Donalda Trumpa u zgradu Kongresa, podlegao je ozljedama, priopćila je policija.


Brian D. Sicknick, koji je radio na osiguranju Kapitola, ozlijeđen je u fizičkom sukobu s prosvjednicima u srijedu, javlja Reuters.

Vezani članci Ivica Puljić Hrvatski novinar o kaosu u SAD-u: "Mnogi traže da se Trump makne iz Bijele kuće. Snage sigurnosti nisu odradile dobar posao" Neredi pred zgradom Kongresa Potvrđena Bidenova pobjeda, u Bijeloj kući pljušte ostavke: "Moramo beskonačno bolje gledati koga izabrati na javnu funkciju"

Sicknick se navodno vratio u svoj odjel i pao u nesvijest. Prevezen je u bolnicu, gdje je umro u četvrtak navečer.

On je peta žrtva nereda nakon što je ranije objavljeno da su četiri osobe smrtno stradale, među kojima žena koju je ustrijelila policija, kad su Trumpove pristaše upale u zgradu Kongresa i prekinule sjednicu kako bi spriječile potvrdu pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Dio američkih medija javlja, pozivajući se na svoje izvore, da je nesretni policajac dobio udarac u glavu aparatom za gašenje požara.

Policija će istražiti smrt policajca, koji se pridružio osiguranju Kapitola 2008. godine, prenio je Reuters.

Trump na Twitteru: "Nevjerojatno putovanje tek počinje"

Američki predsjednik na odlasku Donald Trump izjavio je da je "zgrožen nasiljem, bezakonjem i kaosom" nakon što je skupina njegovih pristaša na silu upala u Kongres na Kapitolu i prekinula zasjedanje.

Trump je u videu objavljenom na Twitteru rekao da su prosvjednici "oskvrnuli sjedište demokracije" i dodao da "će oni koji su prekršili zakon odgovarati".

 

Nije pritom priznao svoju ulogu u raspirivanju gnjeva kod svojih pobornika neutemeljenim optužbama o izbornoj prevari i poticanjem na marš na Kapitol.

Obećao je nesmetan prijenos vlasti novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu, koji ga je pobijedio na predsjedničkim izborima 3. studenoga.

"Kongres je potvrdio rezultate i nova će administracija biti inaugurirana 20. siječnja. Sada sam samo usredotočen na glatku, urednu i besprijekornu primopredaju vlasti", rekao je Trump.

Nije, međutim, u poruci svojim "divnim pristašama" zaboravio reći da "zna koliko su razočarani, ali da također želi da znaju da njihovo nevjerojatno putovanje tek počinje".