Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi predsjednik SAD-a

Joe Biden povukao prvi potez nakon ulaska u Bijelu kuću, otkrio i kakvo je bilo pismo koje mu je Trump ostavio

Aktualno Galerija +0 Inauguracija Joea Bidena Galerija 1/1 >>
Joe Biden na svečanosti u Washingtonu prisegnuo je kao 46. američki predsjednik SAD-a. Prije njega prisegnula je i Kamala Harris, prva potpredsjednica SAD-a.

Joe Biden na svečanoj je inauguraciji postao 46. predsjednik SAD-a, a Kamala Harris prva žena potpredsjednica.

Nakon polaganja prisege održao je i svoj prvi predsjednički govor te poručio kako će biti predsjednik svih Amerikanaca. Istaknuo je da Ameriku čeka borba protiv političkog ekstremizma, unutarnjeg terorizma i bijelog supremacizma, pa pozvao na jedinstvo nacije bez kojeg ne može biti mira u državi.

"Tražim od svih Amerikanaca da mi se pridruže u cilju jedinstva države", kazao je 46. američki predsjednik.

Kako je protekla inauguracija pročitajte u nastavku:

23:20 Biden je u prvom pojavljivanju u Ovalnom uredu pred kamerama potpisao niz izvršnih odredbi.

Potvrdio je da se njegova prva odluka odnosi na uredbu kojom nošenje maske ​​u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država postaje obavezno, što je Trump uvijek odbijao učiniti. Druga odluka je ponovno uključivanje Sjedinjenih Država u Pariškom klimatskom sporazumu.

Kazao je i kako mu je Trump ostavio "vrlo ljubazno pismo". "Budući da je pismo bilo privatno, neću o tome razgovarati dok ne razgovaram s njim", rekao je Biden.

22:40 Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris vratila se u Kapitol kako bi pred njom prisegu položila tri nova senatora. 

22:20 Biden će danas potpisati čak 17 izvršnih odredbi i memoranduma kojima će poništiti neke odluke svojeg prethodnika Trumpa. Evo nekih od tih poteza. Pokrenut će inicijativu od 100 dana u sklopu koje će od svih državnih službenika tražiti nošenje maski na radnom mjestu. Vratit će se u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, kao i Pariškom klimatskom sporazumu. Ukinut će zabranu ulaska u zemlju stanovnicima nekih većinski muslimanskih zemalja i zaustaviti prebacivanje novca iz ministarstva obrane za izgradnju zida na granici s Meksikom, čime će taj Trumpov projekt završiti.

Biden je u zgradi Kongresa ranije već potpisao tri dokumenta. Radi se o proklamaciji o inauguraciji, nominaciji za članove kabinete i nominaciji za druge dužnosničke pozicije.

22:16 Predsjednik SAD-a Joe Biden proglasio je današnji dan "nacionalnim danom jedinstva". 

"Danas slavimo trijumf demokracije nakon izbora na koje je izašlo nikad više Amerikanaca. Činimo to u trenutuku velike opasnosti. Pandemije kakva se događa jednom u sto godina, povijesne i duboke ekonomske krize, poziva na rasnu jednakost, klimatske krize... Istovremeno, osjećamo porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma koji je nedavno poharao Kapitol, a kojem se moramo suprotstaviti i pobijediti ga", objavio je Biden u proglasu.

21:55 Joe Biden i Jill Biden ušli su u Bijelu kuću, prvi put kao 46. predsjednik i prva dama SAD-a. Nedugo nakon njih ušli su i potpredsjednica Kamala Harris i njezin suprug Douglas Emhoff.

20:46 Joe Biden na putu je do Bijele kuće. Na povratku, povorka 46. američkog predsjednika zaustavila se nekoliko stotina metara od Bijele kuće i Joe Biden i Jill Biden uputili su se do svoje nove rezidencije pješice. Tada će moći najaviti svoje prve predsjedničke odluke.

20:20 Nakon inauguracije Biden je položio vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom

20:18 Bernie Sanders svojim je outfitom plijenio pozornost na inauguraciji. > Opširnije

20:15 Marijana Grbeša Zenzerović, profesorica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i stručnjak za sigurnost Gordan Akrap u Dnevniku Nove TV analizirali su inauguracijski govor, prve Bidenove poteze i Trumpovo moguće osnivanje stranke > Opširnije

20:00 Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere u Dnevniku Nove TV je iz Washingtona komentirao je inauguracijski govor novog predsjednika > Opširnije

19:50 Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Dnevniku Nove TV je analizirala inauguraciju Joea Bidena. > Opširnije

18:50 Biden je ubrzo nakon inauguracije objavio prvi tvit na službenom profilu predsjednika.

"Ne možemo tratiti vrijeme, moramo se odmah boriti s krizom koja je pred nama. Zato danas odlazim u Ovalni ured i odmah krećem s poslom", napisao je novi predsjednik Biden.

18:30 Pjesnikinja Amanda Gorman (22) oduševila je javnost recitacijom svoje pjesme "The Hill We Climb" 

"Kada dođe dan, pitat ćemo se gdje možemo pronaći svjetlo u ovoj beskrajnoj sjeni", započela je Amanda svoju petominutnu recitaciju, a u nastavku se osvrnula na napad na američku zgradu Kongresa koji se dogodio ranije ovog mjeseca.

"Vidjeli smo silu koja bi našu naciju radije razorila nego dijelila, koja bi uništila našu zemlju ako bi to značilo odgodu demokracije. U tome su gotovo uspjeli. No iako se demokraciju može privremeno odgoditi, ne može je se trajno poraziti", poručila je s pozornice. > Opširnije

18:15 Nakon prvog govora Joe Bidena kao predsjednika SAD-a, pjesmu "Amazing Grace" izveo je country pjevač Garth Brooks.

18:13 Nižu se reakcije i čestitke novom predsjedniku SAD-a Joe Bidenu. Među njima je i predsjednik Zoran Milanović.  > Opširnije

17:48 Joe Biden prisegnuo je za 46. predsjednika SAD-a te se potom obratio uzvanicima.

"Ovo je dan demokracije, povijesti i nade te razrješenja. Amerika je odgovorila na sve izazove. Danas slavimo trijumf demokracije. Volja ljudi je uslišana. Naučili smo da je demokracija krhka, ali je prevladala. Na ovom tlu prije samo nekoliko dana bilo je nasilje, ali iz svega smo izašli kao jedna nacija i mirno obavili prijenos vlasti. Nasilje se ovdje više neće dogoditi. Ni danas ni nikad više", kazao je Biden. 

Zahvalio se svojim prethodnicima, uključujući i bivšem predsjedniku Jimmyju Carteru koji nije mogao prisustvovati svečanosti.

"Daleko smo dogurali, ali još nas puno toga čeka. Moramo puno toga izgraditi i zaliječiti", rekao je.

U govoru je kazao kako će učiniti sve da pobijedi rasizam, sve oblike ekstremizam te se izbori s pandemijom koronavirusa.

"Bez jedinstva nema mira i nacije, već samo kaos. Ovo je naš povijesni trenutak i moramo biti ujedinjeni. Krenimo ispočetka, slušajmo i poštujmo jedni druge", rekao je Biden. 

Kazao je kako je Amerika danas prvi put izabrala ženu potpredsjednicu.

"Nemojte mi reći da promjena nije moguća", kazao je i dodao da će biti predsjednik svim Amerikanaca te se jednako boriti i za one koji ga nisu podržali. 

Poručio je kako razumije sve oni koji strahuju za svoj posao i zdravstveno osiguranje te naglasio da rješenje nije okretanje protiv onih koji ne izgledaju isto kao i mi.

"Pred nama je možda najtamnije razdoblje pandemije koronavirusa, ali moramo se boriti kao jedna nacija. Proći ćemo ovo zajedno. Ovo je vrijeme mnogih kušnji s kojima se susrećemo istovremeno. Vrijeme je za odvažnost, moramo stvoriti novi i bolji svijet za novu djecu te stvoriti novo poglavlje u povijesti SAD-a. Dajem vam svoju riječ, branit ću Ustav, demokraciju i Ameriku. Bog blagoslovio Ameriku", rekao je. 

17:43 Pjesmu "This land is your land" izvela je Jennifer Lopez te tijekom izvedbe obratila i na španjolskom jeziku.

17:41 Kamala Harris prisegnula je za potpredsjednicu SAD-a.

17:36 Andrea Hall, vatrogaskinja iz Georgije zaklela se na vjernost domovini. Prisegu je demonstrirala i znakovnim jezikom

17:36 Lady Gaga izvela je američku himnu.

17:30 Okupljenima se obratio svećenik koji je bliski prijatelj obitelji Biden.

"Danas priznajemo svoje prošle grijehe i obvezujemo se da ćemo brinuti jedni za druge, posebno za one kojima je najteže", rekao je. 

17:20 Senatorica Amy Klobuchar održala je pozdravni govor na ceremoniji.

"Ovo je dan kada se naša demokracija vraća i kada se Amerika vraća. Danas slavimo prvi potpredsjednicu, Kamalu Harris. Danas je sve moguće", poručila je Klobuchar.

17:15 Počela je inauguracija Joea Bidena i Kamale Harris. Uskoro će položiti prisegu.

17:03 Na inauguraciju je došao Mike Pence, uskoro bivši potpredsjednik SAD-a.

16:49 Na inauguraciju su stigli bivši predsjednici Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama sa suprugama Hillary Clinton, Laurom Bush i Michelle Obamom. Okupljeni su Baracka Obamu i Michelle Obamu dočekali glasnim pljeskom. 

16:30 Zbog dojave o bombi pregledana je zgrada Vrhovnog suda, javlja CNN-ov novinar. Sa suda su poručili da su dobili dojavi o bombi te da je zgrada provjerena i nije došlo do evakuacije jer je zatvorena zbog koronavirusa.

Zgrada suda se nalazi preko puta Kapitola gdje će uskoro prisegnuti Biden i Harris. Dopisnik CNN-a Alexander Marquardt javlja da je oko zgrade velik broj pripadnika Nacionalne garde.

16:30 Joe Biden i Kamala Harris u pratnji supružnika stigli su na Kapitol. U pratnji Kamale Harris bio je i Eugene Goodman, policajac koji je sudjelovao u suzbijanju nereda prilikom juriša na Kapitol.

16:16 Na Kapitol je stigao i uskoro bivši potpredsjednik Mike Pence

16:05 Uzvanici pristižu na svečanost inauguracije. Stigli su i bivši predsjednik Barack Obama sa suprugom Michelle. 

15:57 Na Twitteru se oglasio i bivši predsjednik SAD-a Barack Obama za čijeg je mandata Biden bio potpredsjednik.

"Čestitam svojem prijatelju, predsjedniku Joeu Bidenu. Ovo je tvoje vrijeme", napisao je Obama.

15:48 Uskoro novi predsjednik SAD-a Joe Biden prvi put se oglasio na Twitteru na dan inauguracije.

"Novi je dan u Americi", tvitao je Biden nekoliko trenutaka nakon što je Trump napustio Washington.

15:05 Trump neće prisustvovati inauguraciji te je odletio za Floridu, no svom je nasljedniku ostavio pismo u Bijeloj kući

15:02 Odlazeći američki predsjednik Donald Trump, koji je ušao u Bijelu kuću dijelom zbog obećanja da će "isušiti močvaru" washingtonskog političkog manevriranja, u srijedu je opozvao svoju izvršnu uredbu koja je zabranjivala lobiranje onima koji rade u administraciji.

15:00 Uskoro bivši predsjednik SAD-a Donald Trump u društvu supruge Melanije posljednji put u mandatu u srijedu je napustio Bijelu kuću. Mahnuo je novinarima i fotoreporterima i potom ušao u predsjednički helikopter Marine One kojim je odletio do baze Andrews.

"Vratit ćemo se na neki način", poručio je u srijedu Donald Trump pristašama u oproštajnom govoru u svojstvu američkog predsjednika u vojnoj bazi Andrews kod Washingtona odakle je poletio za Floridu, svoje novo prebivalište. 

> Opširnije

 

Inauguraciju Joea Bidena mogli ste pratiti u Dnevniku Nove TV i na portalu DNEVNIK.hr

Amerika je danas i službeno dobila novog, 46. predsjednika, a njezin novi lider Joe Biden prisegnuo je na dužnost u specifičnim okolnostima – u pustom gradu i pod strogim sigurnosnim obručem. Inauguraciju, koja je po mnogočemu bila drugačija od dosadašnjih, prenosio je portal DNEVNIK.hr, a slikom uživo u Washingtonu bio je i večerašnji Dnevnik Nove TV u sklopu specijalnog tematskog bloka. S mjesta događaja javljali su se dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić, dok su povijesni događaj u studiju sa Sabinom Tandarom Knezović komentirati novinarka, urednica vanjske politike i komentatorica Nove TV Ivana Petrović te gosti: bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, profesorica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Marijana Grbeša Zenzerović i stručnjak za sigurnost Goran Akrap. Gledatelji su u sklopu inauguracijskog blokai mogli pratiti i zanimljive priloge koji su dubinski analizirali ostavštinu Donalda Trumpa nasljedniku Joeu Bidenu, prioritete SAD-a na čelu s predsjednikom demokratom te ljude koji će biti ključni za donošenje odluka koje utječu na čitavu međunarodnu zajednicu.

Dnevnik Nove TV pratite večeras u 19:15.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bannon tvrdi da nije kriv Suprotno savjetima: Trump pred kraj mandata pomilovao bivšeg savjetnika Stevea Bannona

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tradicija duga više od 230 godina Zanimljivosti s inauguracija: Tko je došao pješice, tko odjećom prekršio običaje i što zapravo simbolizira ruka na Bibliji

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene