Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ivanov prvi, svi ostali drugi'

U Makedoniji euforija nakon mirnih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Makedonske novine i svi politički čelnici ne skrivaju zadovoljstvo činjenicom što su jučerašnji predsjednički i lokalni izbori prošli mirno, bez nasilja koje je postalo zaštitni znak makedonskih izbora i prepreka su približavanju te zemlje Europskoj uniji.

Mediji pišu više o tome nego o rezultatima izbora jer će za dva tjedna u drugome krugu glasači odlučiti između Đorđa Ivanova iz vladajuće stranke i oporbenoga Ljubomira Frčkoskoga, javlja dpa.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Zbunilo ga pitanje Procurila snimka: Poslušajte kako Vučić od novinarke naručuje koje pitanje želi čuti Utakmice mijenjaju živote - 2 SVI SLAVE Za vrijeme utakmice neki su se vjenčavali, a neki su izvodili zahtjevne operacije: "Ruka je bila mirna"

'Ivanov prvi, svi ostali drugi', piše dnevnik 'Vreme' i izražava olakšanje zbog mirnoga izbornog dana. Na općinskim izborima 'svatko je osvojio neki grad u kojem može slaviti', piše Vreme. Najveća prepreka izborima bilo je vrijeme. Snježne mećave su počele još u petak i stotinjak izbornih mjesta nije ni otvoreno, no to je onemogućilo glasovanje premalenu broju građana da bi utjecalo na rezultate izbora.
U lipnju prošle godine za parlamentarne izbore puške i noževi obilježili su predizbornu kampanju i izborni dan. Nekoliko je ljudi ubijeno, a i izborni su zakoni navelike kršeni, uglavnom na sjeverozapadu zemlje, u Tetovu, sjedištu velike makedonske albanske manjine. Zbog svega toga EU i NATO upozorili su Makedoniju da joj za približavanje i članstvo u euroatlantskim integracijama trebaju izbori koji zadovoljavaju zapadne standarde.

>> Predsjednički izbori u Makedoniji protekli bez incidenata

Očekuju deblokadu

Danas, nakon mirnog izbornog dana Makedonci od Bruxellesa očekuju da deblokira proces približavanja EU-u koji je stao upravo zbog neregularnih izbora, presporih reforma i sveopće korupcije. 'Makedonija je dokazala da može organizirati mirne i poštene izbore i pokazala je da zaslužuje biti dio EU-ove i NATO-ove obitelji', rekao je sinoć premijer Nikola Gruevski.

Kolumnist 'Vremena' pod naslovom 'Divno dosadno' piše kako su mnogi strani dopisnici očekivali nerede, a ispalo je da nisu imali posla i da im je bilo teško naći 'sočne naslove'. Prvi neslužbeni rezultati pokazuju da je Ivanov, kandidat vladajuće stranke VMRO-DPMNE, osvojio 38,49 glasova. Na drugom je mjestu Frčkoski iz glavne oporbene stranke Socijaldemokratskog saveza (SDSM), koji je dobio 18,4 posto glasova, dok je nezavisni kandidat Ljube Boškoski dobio 17,3 posto. Na izbore je, prema podacima izborne komisije, izišlo 51,68 posto od 1,8 milijuna registriranih birača.Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 5. travnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene