Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće prosvjednika odazvalo se u utorak na ulicama Minska usprkos zabrani vlasti, zbog čega su se sukobili s policijom, a mnogi su pritvoreni.


Vlada autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka najavila je da će spriječiti bilo kakav skup u povodu dana koji oporba tradicionalno zove Danom slobode. 25. ožujka je obljetnica proglašenja prve neovisne bjeloruske države 1918. godine i tradicionalni dan oporbenog okupljanja.

Vezani članci Prosvjednici pred zgradom Kongresa u Washingtonu Američka sutkinja hrvatskih korijena za DNEVNIK.hr: "Fanatizam do kojeg je Trump doveo podsjeća na mračna razdoblja povijesti" Aleksandar Lukašenko Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko i njegov sin Viktor završili na crnoj listi EU-a

Prosvjednici sa zastavama Europske unije i uz povike "Živjela Bjelorusija" pokušali su se okupiti na središnjem trgu u Minsku, ali ga je policija odsjekla i preko razglasa upozoravala prosvjednike da je to okupljanje protuzakonito. Nakon otprilike sat vremena, policajci su ušli u masu, počeli oprosvjednike tući palicama i odvlačiti ih u policijske kombije.

"Vlasti su pribjegle krajnjim mjerama. Time svijetu pokazuju da je Bjelorusija diktatorska zemlja u kojoj nema slobode govora ni okupljanja", rekao je pripadnik oporbe Anatolij Lebedko.

Lukašenka Sjedinjene Države i neke europske zemlje nazivaju "posljednjim europskim diktatorom" zbog nastojanja njegove vlade da uguši oporbu i neovisne medije.