Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča s početka rata

Što je bilo s kolonom tenkova koja je išla prema Kijevu? Kako je propala velika ruska ofenziva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri dana nakon početka ruske invazije satelitom je zabilježena 15,5 kilometara duga kolona oklopnih vozila koja se kretala sjeverom Ukrajine. Iako se pisalo da se radi o konvoju koji je uzbro produžio na dužinu od 56 kilometara, zapravo je u pitanju bila gužva na cesti i velika taktička pogreška ruske snage.

Priča o ruskom konvoju započela je prvog dana rata. U tom je trenutku jedna ukrajinska vojna jedinica bila duboko u šumi oko Černobila. Nakon što je napad počeo, ta je jedinica raznijela most koji povezuje Černobil s gradom Ivankivom. Rusi su, stoga, ako su htjeli prijeći, morali sagraditi improvizirani most, što je Vladislavovoj jedinici dalo vremena da se povuče.

Budući da su se nalazili u blizini granice s Bjelorusijom, nisu mogli otvoriti vatru i riskirati sukob s još jednom državom. Njihov cilj bio je odgonetnuti ruski plan i nakon toga krenuti u napad.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin jačanje trijade Putin zaprijetio nuklearnim oružjem: "Idemo u masovnu proizvodnju hipersoničnih projektila"

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Wang Yi Pronalazak političkog rješenja Putin pohvalio rusko-kineske odnose: "Dosegnuli smo nove horizonte"

Jedan ruski dokument koji je vidio BBC pokazuje da, nakon što je prvi od 10 bataljuna 24. veljače u četiri ujutro ušao u Ukrajinu, već u 14:55 stigle su naredbe da se krene direktno prema glavnom gradu. Napad je ovisio o dvama ključnim kriterijima – brzini i tajnosti.

Međutim, tajnovitost zadatka imala je svoju cijenu. Većina ruskih vojnih zapovjednika za cilj je saznala 24 sata prije invazije, zbog čega im je nedostajalo hrane, goriva, karti, potrebnih komunikacijskih sredstava i streljiva.

Osim toga, vozila nisu imala dobre gume, bila su okružena snijegom i upala su u blato. Bez mogućnosti da napreduju, Rusi su bili prisiljeni skrenuti s planiranog puta i završili su na popločenim cestama te su se našli u jednoj velikoj koloni. Problem je predstavljao i nedostatak komunikacije među bataljunima, pa je ubrzo nastala prometna gužva.

Nedostatak sposobnosti prilagođavanja

Za razliku od Ukrajinaca, Rusi su neprestano pokazivali nesposobnost prilagođavanja na promjenjive uvjete bojišta. Također, ruska navigacijska sredstva davno su izašla iz upotrebe. Ekipa BBC-ja na bojištu je pronašla karte koje su napravljene 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Pod pritiskom ukrajinskih zračnih snaga i artiljerije, ruski konvoj zaustavljen je nedaleko izvan Kijeva te su se nakon četiri tjedna Rusi počeli povlačiti.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Napeti odnosi Novi Putinov protuzapadni potez: Poništio dokument o suverenitetu zemlje u čijoj pokrajini drži trupe

Dva najveća ruska bataljuna poražena su nedaleko od Hostomelskog aerodroma. Oko 370 vojnih kamiona naizgled je napušteno u selu Zdviživka. Ukrajinska vojska s napadom je nastavila do 19. ožujka, nakon čega su se neprijateljske snage povukle iz Kijevske oblasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene