Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Bjelorusija ulazi u rat protiv Ukrajine? Lukašenko: "Ako je našoj ruskoj braći potrebna pomoć, uvijek smo spremni"

Aleksander Lukašenko i Vladimir Putin
Aleksander Lukašenko i Vladimir Putin Foto: Konstantin ZAVRAZHIN / SPUTNIK / AFP
Analitičari Instituta za rat tvrde da se Rusija priprema za veliku ofenzivu. Volodimir Zelenski rekao je da su veliki ruski napadi na istoku zemlje osveta za prethodne gubitke. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na tvrdnju predsjednika Zorana Milanovića da Krim više nikada neće biti dio Ukrajine.

 

  • Institut za rat: Rusija se priprema za veliku ofenzivu
  • Zelenski je rekao je da su ruski napadi na istoku zemlje "osveta" za prethodne gubitke
  • Ukrajina je reagirala na tvrdnju predsjednika Milanovića da Krim više nikada neće biti dio Ukrajine
  • Rusija i Bjelorusija vježbaju zajedničko zapovjedništvo
  • SAD neće Ukrajini slati borbene avione F-16

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

21:54 Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarat će o ruskom ratu u Ukrajini s kineskim dužnosnicima tijekom putovanja u Kinu 5. i 6. veljače, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Kirby je rekao novinarima da su razgovori o brojnim pitanjima, poput onoga o vojskama dviju zemalja i klimatskim promjenama, ostavljena po strani kad je Kina prosvjedovala protiv posjeta predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu u kolovozu prošle godine.

Blinken će ova pitanja ponovno "otvoriti i revitalizirati", rekao je Kirby.

"Znam da se veseli tome da se pozabavi svim ovim pitanjima i naravno da će rat u Ukrajini biti jedno od tih pitanja o kojima će tajnik razgovarati dok je tamo", rekao je Kirby.

21:34 SAD je u utorak optužio Rusiju da je prekršila sporazum Novi START, posljednji posthladnoratovski stup kontrole nuklearnog oružja između dvije zemlje, rekavši da Moskva odbija dopustiti inspekcijske aktivnosti na svome teritoriju.

Sporazum je stupio na snagu 2011. godine te je produžen u 2021. godini na dodatnih pet godina. Ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu rasporediti, kao i raspoređivanje projektila i bombardera na kopnu i pod morem koji ih isporučuju.

Dvije zemlje, koje su tijekom Hladnog rata bile ograničene mrežom sporazuma o kontroli oružja, i dalje posjeduju oko 90 posto svih svjetskih nuklearnih bojevih glava.

Washington je bio voljan da očuva sporazum no odnosi s Moskvom najgori su u nekoliko desetljeća zbog ruske invazije Ukrajine, elementa koji bi mogao zakomplicirati pokušaje administracije američkog predsjednika Joea Bidena da održi i postigne novi sporazum.

19:59 Vojnici u Poljskoj navodno se pripremaju dočekati ukrajinske vojnike kako bi ih mogli naučiti koristiti tenkove Leopard 2. Poljska je među zemljama koje u Ukrajinu šalju bojna vozila njemačke proizvodnje, koja bi u tu zemlju trebala stići za tri mjeseca.

Poljske trupe vjerojatno će obučavati borce u Swietoszowu - jednom od triju centara za obuku u Europi, iako dužnosnici to nisu potvrdili. Obuka na Leopardu 2 obično traje oko 10 tjedana, no to bi se moglo smanjiti na pet. "Ako intenziviramo obuku (maksimiziranjem broja instruktora), naše vrijeme i naše vikende, možemo uvježbati cijelu posadu u pet tjedana", rekao je bojnik Maciej Banaszynski, zapovjednik poljskog centra za obuku Leoparda.

Bjelorusija najavljuje pomoć Rusiji

17:57 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja "već spremna" ponuditi više pomoći Rusiji u njezinu ratu protiv Ukrajine. Govoreći tijekom državnog posjeta Zimbabveu, savezniku Rusije, Lukašenko je naglasio da Rusiji trenutačno nije potrebna "nikakva pomoć".

Upitan ima li obvezu pojačati potporu Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu, dodao je: "Ako je našoj ruskoj braći potrebna pomoć, uvijek smo spremni ponuditi takvu pomoć." Nije precizirao što će ta pomoć značiti.

17:45 Rusija je suočena s većom vojnom opasnošću iz Ukrajine jer joj zemlje NATO-a šalju naoružanje, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov egipatskom kolegi. Na sastanku u Moskvi s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samihom Šukrijem Lavrov je kazao da će ruske oružane snage učiniti sve kako bi osigurale da se planovi Zapada u Ukrajini ne ostvare.

"Poduzimamo potrebne mjere kako ne bismo dopustili da Ukrajina postane još veća prijetnja našoj sigurnosti", rekao je Lavrov komentirajući nedavne najave isporuke modernih zapadnih tenkova Ukrajini. Lavrov je potvrdio da je Šukri prenio poruku američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena o Ukrajini, no rekao je da nije bilo nikakvih prijedloga, jedino zahtjeva da napuste zemlju i prekinu neprijateljstva.

Ponovio je da Rusija smatra da SAD i NATO koriste rat za svjetsku prevlast te da Moskva smatra da je u ratu s cijelim zapadnim svijetom. "Ovdje je apsolutno sve jasno da se uopće ne radi o Ukrajini", rekao je ministar te dodao da Ukrajina nije autonomna i jednostavno ispunjava zapadne ciljeve.

16:50 Francuska će poslati 12 dodatnih haubica Caesar u Ukrajinu, rekao je ministar obrane Sébastien Lecornu. Govoreći nakon sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim u Parizu, Lecornu je rekao da su njih dvojica razgovarali o obuci ukrajinskih pilota za upravljanje francuskim borbenim zrakoplovima, ali da još nije donesena nikakva odluka.

Ponovio je da je stajalište Francuske o opskrbi Kijeva oružjem da to oružje koristi samo Ukrajina za svoju obranu.

Hoće li Rusija upotrijebiti nuklearno oružje?

15:47 Kirilo Budanov, ukrajinski šef obrambene obavještajne službe, rekao je da se oko 326.000 ruskih vojnika trenutačno bori u Ukrajini. Budanov je rekao da je preostalo samo devet posto ruskih zaliha dugometnih projektila Kalibr.

Odgovorio je na tvrdnje da bi Rusija mogla razmotriti pokretanje nuklearnog napada ako Ukrajina oslobodi Krim, koji je pripojen 2014. godine.

"Rusija je zemlja od koje možete očekivati puno, ali ne i otvoreni idiotizam. Izvođenje nuklearnog napada neće rezultirati samo vojnim porazom Rusije, već i kolapsom Rusije. I oni to vrlo dobro znaju", objasnio je.

15:14 Ministarstvo obrane objavilo je novu kartu rata u Ukrajini.

Ukrajini u prvom valu stiže 120 do 140 tenkova

14:29 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da očekuje da će u "prvom valu" pošiljke iz 12 zemalja Ukrajini stići 120 do 140 tenkova.

"Tenk koalicija sada ima 12 članova. Mogu istaknuti da će u prvom valu kontribucija ukrajinske vojne snage dobiti od 120 do 140 zapadnih tenkova", rekao je Kuleba.

Dodao je da je ukupno potvrđen najmanje 321 tenk.

14:15 Ruska tajna služba FSB uhitila je trojicu učenika osmog razreda zbog sabotaže na željezničkoj pruzi na relaciji Moskva - Kursk.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

13:43 Ukrajinske snage navodno su prešle na istočnu obalu rijeke Dnjepar u dijelu Hersonske regije. Ovo je bilo prvi put da su, nakon tri neuspješna pokušaja, prešli Dnjepar. Rusi trenutačno bombardiraju ukrajinske vojne snage i pokušavaju ih istjerati.

O tome je zasad izvijestio inače ruski bloger Rybar, tako da za tu informaciju još nema službene potvrde ijedne strane. Rijeku je navodno prešla mala skupina ukrajinskih vojnika u tri čamca.

Jedan je proruski korisnik Twittera objavio i kartu na kojoj se vidi mjesto na kojem se navodno nalaze ukrajinski vojnici.

Podsjetimo, Rusi kontroliraju velik dio istočne obale Dnjepra pa će prelazak rijeke zasad ostati samo simbolična pobjeda. 

Nova ruska ofenziva je neizbježna

13:03 Američki Institut za ratne studije (ISW) tvrdi da se Rusi pripremaju za novu ofenzivu i da je ona neminovna. Pritom se pozivaju na izvore na Zapadu te u Rusiji i Ukrajini.

"Ruske snage pripremaju temelje za pokretanje ofenzive u narednim mjesecima, vjerojatno u Luhanskoj regiji", izvijestili su iz Instituta.

U izvješću ISW-a podsjećaju na izjavu ukrajinskog vojnog dužnosnika Ivana Timošenka, koji je rekao da se ruske snage grupiraju u Donbasu te da će uskoro krenuti u ofenzivu zbog sve većeg pritiska ruskih građana koji žele vidjeti veliku pobjedu. Spominje se i izjava Jensa Stoltenberga, glavnog tajnika NATO-a, koji je rekao da "nema znakova" da se Vladimir Putin "priprema za mir".

Pročitajte i ovo Ilustracija RASTE ZABRINUTOST Prijeti sukob svjetskih velesila? Američki general: "Nadam se da sam u krivu, no imam osjećaj da ćemo 2025. zaratiti"

12:55 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su veliki ruski napadi na istoku zemlje osveta za prethodne gubitke.

Zelenski je u videoobraćanju rekao: "Ne mislim da će svojem društvu pružiti ikakve uvjerljive pozitivne rezultate ofenzive. Vjerujem u našu vojsku."

"Zaustavit ćemo ih malo-pomalo, uništiti ih i pripremiti se za veliku protuofenzivu", dodao je.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini JAČANJE OBRANE Ukrajina strahuje od novog napada: Pripremaju se za moguću rusku ofenzivu na Kijev preko Bjelorusije

11:56 Kremlj je komentirao pozive Latvije da se Ukrajini pošalju borbene avione, prozvavši pritom baltičku državu za "ekstremno agresivnu poziciju". Iz Kremlja su dodali da bi "velike Europske države" trebale pružiti protutežu toj poziciji.

Ukrajinski dužnosnici više su puta pozvali da se Ukrajini pošalju suvremeni avioni da bi lakše kontrolirali zračni prostor, jer sada koriste sovjetske avione. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da SAD Ukrajini neće slati borbene avione F-16, a isto je rekao i njemački kancelar Olaf Scholz.

11:31 Wagnerov plaćenik Andrej Medvedev, koji je nedavno pobjegao u Norvešku, dao je intervju u kojem je opisao brutalnost i nesposobnost ruskih plaćenika na prvim linijama fronta.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

Ukrajina reagirala na Milanovićeve tvrdnje

11:01 U svim ukrajinskim regijama oglasile su se sirene za zračnu uzbunu, ali su ugašene nakon 20-ak minuta. Pretpostavlja se da su uzrok najavljene vojne vježbe ruskih i bjeloruskih snaga, ali to još uvijek nije potvrđeno.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić u Dnevniku Nove TV - 1 IVICA MANDIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Važan tajni posjet: Vojni analitičar objasnio zašto se u ovom trenutku događaju smjene i ostavke visokih dužnosnika u Ukrajini

9:26 Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko komentirao je tvrdnju predsjednika Zorana Milanovića da Krim više nikada neće biti dio Ukrajine.

"Pitam se bi li Zoran Milanović mogao postati predsjednik svoje zemlje s takvom retorikom devedesetih godina, dok se Hrvatska borila da sačuva svoju državnost?" napisao je Nikolenko.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

Pročitajte i ovo Ukrajinske hitne službe na mjestu na kojem je pao helikopter u Brovariju - 1 KATASTROFA U UKRAJINI VIDEO/FOTO Zelenski se oglasio o strašnoj tragediji, objavljen video uplakane svjedokinje: "Pilot je izabrao najmanju zgradu..."

9:20 Rusko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao s Mohamedom bin Salmanom, princem Saudijske Arabije.

"Razgovaralo se o daljnjem razvoju bilateralne suradnje političkog, trgovinskog, ekonomskog i energetskog sektora, kao i suradnji s Opec Plus grupom da bi se omogućila stabilnost globalnog tržišta nafte", objavljeno je iz ministarstva.

Rusija gomila opremu u Bjelorusiji

8:27 Ukrajinski ministar obrane u utorak bi se u Parizu trebao sastati s predsjednikom Emmanuelom Macronom, usred rasprave među saveznicima Kijeva treba li osigurati borbene zrakoplove za njegov rat protiv Rusije.

Macron je novinarima u ponedjeljak u Haagu rekao da po definiciji ništa nije isključeno kada je riječ o vojnoj pomoći. Macron je naglasio, a prenijela je francuska televizija, da takav potez ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući potrebu da se izbjegne eskalacija i jamstva da zrakoplov neće dotaknuti rusko tlo.

Pročitajte i ovo Ilustracija JEZIVE RIJEČI "Borise, ne želim te povrijediti, ali jedan projektil na Britaniju, trajalo bi samo minutu": Bivši britanski premijer opisao razgovor s Putinom

8:00 Joe Biden isključio je mogućnost slanja borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tražio je borbene zrakoplove koji bi pomogli u obrani zemlje, ali američki predsjednik stalno govori da avioni nisu na stolu.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin RAT U EUROPI Srušio se helikopter koji se koristi za prijevoz Putina. Rusija opet teško optužila Ukrajinu - "Namjerno su gađali bolnicu"

7:30 Obuka je dio priprema za zajedničke vježbe koje će dvije zemlje održati u Rusiji u rujnu, dodalo je bjelorusko ministarstvo u svojem priopćenju.

Bjelorusija je provodila razne vojne vježbe od invazije Moskve na Ukrajinu, one neovisne i zajedničke s Rusijom, pojačavajući te vježbe novim oružjem i vojnom opremom.

Neslužbeni vojni kanali za praćenje na Telegramu izvijestili su da je vojna oprema, uključujući lovce, helikoptere i transportne zrakoplove, otpremljena iz Rusije u Bjelorusiju od početka godine - s osam lovaca i četiri teretna zrakoplova samo u nedjelju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene