Tehnologija svakim danom sve više napreduje, pa su to odlučiti iskoristiti u zadarskoj bolnici iz koje stiže revolucionarna ideja za pomoć pacijentima s otoka i udaljenih mjesta u zaleđu Zadra, a više detalja donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Galerija Dostava uzoraka krvi dronom - 3 Dostava uzoraka krvi dronom - 2 Dostava uzoraka krvi dronom - 1 +4 Edi Karuc

Iako je ideja o dostavi uzoraka krvi dronom još u povojima, otočani je podržavaju i kažu da bi im puno značila jer trenutačno krv mogu vaditi samo jednom tjedno.

Prvo automobilom na trajekt pa s trajekta ponovno automobilom do bolnice – tako se voze uzorci krvi s Ugljana do Zadra, ali ubuduće bi to mogao odrađivati medicinski dron.

Otočanima se ta ideja sviđa, upozoravaju da je tako sigurnije jer se u krvi, kad se nosi, malo kalij poveća i slične stvari, a to je važno pacijentima koji idu na operaciju, potvrđuje liječnik iz Preka Radovan Jozić: ''Kod predoperativnih pacijenata ne dobijemo nalaz kalija, a bez kalija nema operacije, neće do anesteziologa, pa onda taj pacijent sutradan mora ići vaditi krv u bolnicu.''

Građani Krka uskoro dobivaju uslugu vađenja krvi iz vlastitog doma - 1 Građani Krka dobivaju novu uslugu: Vađenje krvi iz vlastitog doma, nalazi gotovi za samo sat vremena

Na Ugljanu se krv vadi samo ponedjeljkom, pa otočani podržavaju priču da bi u njihovim ambulantama ubuduće to mogli činiti sve dane u tjednu. U Njemačkoj nosi poštu, kažu, pa može i ovdje to.

Dron bi od Preka do Zadra letio 15-ak minuta. Dostava krvi dronom uvela bi se i s drugih otoka, ali i udaljenih mjesta u zaleđu. Uvjet je da su u dosegu od 30 minuta leta, koliko baterija drona može izdržati.

U Preku, primjerice, svakog ponedjeljka oko 25 mještana vadi krv. A koliko bi im dron mogao značiti, jasno je nakon što Jozić upozorava da u nekim slučajevima onaj tko vadi krv u gradu na nalaz čeka i do osam dana: ''Ovako bi se moglo odmah sutra dobiti nalaz, to je značajno jer nakon sedam-osam dana dočeka nas koji put iznenađenje u laboratoriju''.

Ideja o dronu rodila se u zadarskoj bolnici, a letjelicu vrijednu 70.000 eura nabavili bi novcem iz europskih fondova.

Trenutačno razrađuju planove, naime, kako objašnjava zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc: ''Treba izračunati ružu vjetrova, dobiti odobrenje, odnosno, odrediti lokaciju, putanju, dobiti odobrenje od naše Agencije za zrakoplovstvo, tako da nije to tako jednostavno, ove godine teško, ali dogodine bi to moglo biti realizirano.''

Ilustracija Jedna doza može spasiti čak tri života, a jedini izvor toga lijeka je čovjek: ''Darivatelji krvi vraćaju vjeru u ljude''

Ilustracija Važna promjena za 70.000 građana: Sabor izmijenio cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Sve ovo, kaže, rade da bi olakšali svakodnevni život otočana, da se ne dižu u zoru i nose uzorke do grada, ali i kako bi se izbjegle gužve u čekaonicama.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju