Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jačanje trijade

Putin zaprijetio nuklearnim oružjem: "Idemo u masovnu proizvodnju hipersoničnih projektila"

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je jačanjem ruskih nuklearnih snaga dan uoči godišnjice invazije na Ukrajinu.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, u porukama koje je poslao jutros povodom državnog praznika Branitelja domovine 23. veljače najavio je da će jačati nuklearni arsenal.  

"Kao i prije, posvetit ćemo veću pozornost jačanju nuklearne trijade", rekao je Putin misleći na nuklearne projektile zemlja, zrak i more.

Naglasio je da će ove godine prvi put biti raspoređene interkontinentalne balističke rakete Sarmat – oružje koje može nositi više nuklearnih bojevih glava.

Pročitajte i ovo Interkontinentalna balistička raketa Sarmat Uništava u sekundama Rusija testirala najmoćniju raketu Sotonu II uoči Bidenova dolaska u Kijev: Poznato zašto se Putin nije time pohvalio

"Nastavit ćemo s masovnom proizvodnjom hipersoničnih projektila tipa Kinžal, koji se lansiraju iz zraka. Usto, započet ćemo i s masovnom proizvodnjom hipersoničnih projektila tipa Zirkon, koji se lansiraju s mora", ustvrdio je Putin.

"Uvođenjem nuklearne podmornice Borej-A Car Aleksandar III. u mornaricu udio suvremenog naoružanja i opreme u mornaričkim strateškim nuklearnim snagama dosegnut će sto posto. U nadolazećim godinama borbena snaga flote bit će nadopunjena s još tri krstarice ovog projekta", rekao je Putin prema priopćenju iz Kremlja. 

Pročitajte i ovo Viktor Orban Rat iz minute u minutu Slovačkog ministra toliko razbjesnila Orbanova poruka da mu je odgovorio: "Idi u ku*ac"

Putin je prije dva dana u godišnjem obraćanju naciji izjavio kako je suspendirao bilateralni sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Državama.

Američki državni tajnik Antony Blinken opisao je ovaj Putinov potez "lošim i neodgovornim". Kazao je da je administracija predsjednika Joea Bidena i dalje spremna s Rusijom "u bilo kojem trenutku razgovarati o sporazumu, bez obzira na to što se događa drugdje u svijetu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene