Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik slovenskog Ustavnog suda Ernest Petrič rekao je kako jednoglasna odluka tog suda da je imenovanje jedne nove ulice u Ljubljani, Titovom cestom, u suprotnosti sa slovenskim ustavom, ne znači da će se taj pravorijek koristiti kao sudski presedan.


U Sloveniji je naime još 12 ulica i trgova koje imaju imena po bivšem jugoslavenskom predsjedniku.

Komentirajući političke reakcije na pravorijek Ustavnog suda, Petrič je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da odluku ustavnog suda treba dobro pročitati i da ona neustavnim proglašava samo nova imenovanja ulica i trgova u Sloveniji prema Titu ili drugim predstavnicima nedemokratskog totalitarnog režima iz vremena bivše SFRJ, te da taj pravorijek ne važi retroaktivno, na Titove ulice i trgove koji su tako nazvani još u vrijeme bivše Jugoslavije.

Petrič je rekao da je ustavni sud samo presudio kako bi imenovanja novih ulica i trgova imenima koja su simbol nedemokratskih režima i kršenja ljudskog dostojanstva bilo protuustavno, ali da se nada kako neće biti novih preimenovanja ulica ili političkih polemika oko toga među Slovencima koji su ionako ideološki vrlo podijeljeni, i to u situaciji kad u zemlji postoje veći problemi, dodao je.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedima danas svaki peti testirani pozitivan, COVID bolnice im se sve brže pune, a građani opet prosvjeduju protiv mjera Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 5 Prevozio migrante, bježao policiji pa se zabio u zid: Preminuo Pakistanac, pet ljudi prevezeno u bolnicu

Simbol nedemokratskih totalitarnih režima

Petrič je naglasio da je spomenuti pravorijek ustavnog suda u skladu sa izjavom parlamentarne skupštine Vijeće Europe kojom su osuđeni svi totalitarni sustavi u Europi, a oni se ne bi smjeli javno častiti, kako bi se moglo shvatiti ako se ulicama i trgovima daju imena povijesnih osoba koje su simbol nedemokratskih totalitarnih režima.

Petrič je rekao da poštuje borbu slovenskih partizana u II. Svjetskom ratu, ali se ne slaže s ocjenom kako je odluka ustavnog suda revizija povijesti, kako ju je nazvao predsjednik slovenske partizanske veteranske organizacije Janez Stanovnik. (Hina)