Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska središnja banka u ponedjeljak će pustiti u opticaj milijun prigodnih kovanica u apoenu od dva eura s likom, te obljetnicom rođenja i smrti partizanskog komandanta Franca Rozmana 'Staneta', te petokrakom zvijezdom, na 'nacionalnoj' strani kovanice.


'To je velika stvar za Sloveniju, ona tako jača svoj identitet u Europi i afirmira svoje vrijednosti NOB-a', rekao je danas za Slovensku televiziju predsjednik udruge antifašista-veterana iz II. svjetskog rata Janez Stanovnik.

Franc Rozman, s partizanskim imenom 'Stane' ili 'komandant Stane' rođen je 1911. u selu Pirinče nedaleko Ljubljane. Po zanimanju je bio pekar, a rano se uključio u radnički pokret i komunističku partiju. Do smrti 1944. nesretnim slučajem prilikom iskušavanja minobacača bio je komandant glavnog štaba slovenskih partizanskih odreda, a sudjelovao je i u španjolskom građanskom ratu 1936-1939. na strani republikanaca. Nakon završetka II. svjetskog rata posmrtno je odlikovan odlikovanjem jugoslavenskog narodnog heroja.

Vezani članci Cjepivo AstraZenece, ilustracija Slovenija neće mijenjati strategiju cijepljenja AstraZenecom, ostaju pri svojoj odluci Napad nožem, ilustracija Užas u Sloveniji: Unuka ubila 85-godišnju baku, izbola je nožem na smrt?Legenda koja se razvila nakon njegove smrti glasi da se Rozman zauzimao za formiranje 'slovenske vojske' sa slovenskim zapovjednim jezikom, te da nije umro nesretnim slučajem nego zapravo u atentatu prikazanom kao nesreća. Postoje i povijesni dokumentima prema kojima ga je čelnik slovenskih komunista Edvard Kardelj kritizirao i sumnjičio za pretjerani revolucionarni teror u vrijeme NOB-a.

Svaka država članica euro-zone u pravilu jednom godišnje može izdati memorijalnu kovanicu u apoenu od dva eura koja je zakonito sredstvo plaćanja u svim državama Europske monetarne unije, a od standardne se razlikuje samo na nacionalnoj strani. (Hina)