Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je velika stvar'

Slovenija izdaje 'partizansku' kovanicu Eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska središnja banka u ponedjeljak će pustiti u opticaj milijun prigodnih kovanica u apoenu od dva eura s likom, te obljetnicom rođenja i smrti partizanskog komandanta Franca Rozmana 'Staneta', te petokrakom zvijezdom, na 'nacionalnoj' strani kovanice.

'To je velika stvar za Sloveniju, ona tako jača svoj identitet u Europi i afirmira svoje vrijednosti NOB-a', rekao je danas za Slovensku televiziju predsjednik udruge antifašista-veterana iz II. svjetskog rata Janez Stanovnik.

Franc Rozman, s partizanskim imenom 'Stane' ili 'komandant Stane' rođen je 1911. u selu Pirinče nedaleko Ljubljane. Po zanimanju je bio pekar, a rano se uključio u radnički pokret i komunističku partiju. Do smrti 1944. nesretnim slučajem prilikom iskušavanja minobacača bio je komandant glavnog štaba slovenskih partizanskih odreda, a sudjelovao je i u španjolskom građanskom ratu 1936-1939. na strani republikanaca. Nakon završetka II. svjetskog rata posmrtno je odlikovan odlikovanjem jugoslavenskog narodnog heroja.

Pročitajte i ovo HNB izdaje kovanice povodom 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić 150. obljetnica rođenja U čast slavne spisateljice HNB izdaje posebne kovanice: Evo koliko treba izdvojiti za njihovu kupnju Dva eura, Ilustracija Pogledajte dizajn Izlazi prigodna kovanica od dva eura: Požurite po svoj primjerak, evo gdje ga nabaviti i koliko košta



Legenda koja se razvila nakon njegove smrti glasi da se Rozman zauzimao za formiranje 'slovenske vojske' sa slovenskim zapovjednim jezikom, te da nije umro nesretnim slučajem nego zapravo u atentatu prikazanom kao nesreća. Postoje i povijesni dokumentima prema kojima ga je čelnik slovenskih komunista Edvard Kardelj kritizirao i sumnjičio za pretjerani revolucionarni teror u vrijeme NOB-a.

Svaka država članica euro-zone u pravilu jednom godišnje može izdati memorijalnu kovanicu u apoenu od dva eura koja je zakonito sredstvo plaćanja u svim državama Europske monetarne unije, a od standardne se razlikuje samo na nacionalnoj strani. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene