Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dosadašnji savezni austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, koji je sedam godina vodio koalicijsku vladu Narodne stranke OeVP i Slobodarske stranke FPO, odnosno Pokreta za budućnost Austrije BZOe, neće biti član buduće velike koalicije Socijaldemokratske stranke SPOe i Narodne stranke.


Dosadašnji predsjednik kluba zastupnika Narodne stranke u austrijskom parlamentu Wilhelm Molterer (51) bit će budući vicekancelar i ministar financija, a preuzet će i vodstvo Narodne stranke. Kako je objavljeno Wolfgang Schuessel će privremeno biti predsjednik kluba Narodne stranke u austrijskom parlamentu.

Vezani članci Aurora Weiss Iz Austrije o lockdownu za necijepljene: "Minimalna kazna za lažne COVID potvrde je 1200 eura, a nagrade su motiv za cijepljenje" Koronavirus Planiraju lockdown za necijepljene: ''Uvest ćemo stroga ograničenja kretanja. Mjera će, nadam se, odaslati signal''

Na sastanku vodstva Narodne stranke jednoglasno je prihvaćen koalicijski program buduće austrijske koalicijske vlade SPOe i OeVP, koji je u ponedjeljak predstavljen nakon 99 dana pregovaranja o velikoj koaliciji. 

Prema tom dokumentu svaki od koalicijskih partnera
imat će sedam ministarskih mjesta i po tri državna tajnika. Narodna stranka će zadržati, uz ostale, i ključna ministarska mjesta vanjskih i unutarnjih poslova, financija, gospodarstva itd.

Čelniku Socijaldemokratske stranke Alfredu Gusenbaueru, koji će u četvrtak nakon prisege postati novi austrijski kancelar, predbacuje se da je napravio previše ustupaka i prekršio predizborna obećanja, primjerice glede sporne kupnje zrakoplova Eurofightera, što ostaje otvoreno pitanje, ili ukidanja plaćanja studentske školarine (363 eura po semestru), koja i dalje ostaje aktualna, što je izazvalo gnjev i prosvjede studenata Socijaldemokratske stranke.

Analitičari ocjenjuju da je, od pobjednika parlamentarnih izbora prije više od tri mjeseca, Gusenbauer postao koalicijski gubitnik zato što je previše popustio. 

Za Wolfganga Schuessela ocjenjuje se pak da je najveći pregovarački taktičar u povijesti Austrije. Iako je izgubio
izbore, što nije očekivao, uspio je puno dobiti u postizbornim
pregovorima, zadržavši ključna ministarstva za svoju Narodnu stranku i onemogućivši Gusenbaueru ostvarivanje mnogih predizbornih obećanja, osim ispunjenja sna da postane savezni kancelar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju