Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobar posao u SAD-u

Objavljeno koliko će zaraditi i ljudi zaposliti države koje do 2021. legaliziraju marihuanu

Marihuana, ilustracija (Foto: AFP)
Marihuana, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Američke države koje su legalizirale korištenje i prodaju marihuane do 2021. godine otvorit će 400.000 novih radnih mjesta i zaraditi 40 milijardi dolara, pokazala je nova studija.

Ako se ova procjena tvrtke Arcview Consulting, koja je radila istraživanje, pokaže točnom, prihod od marihuane povećat će se za 150 posto u odnosu na zarađenih 16 milijardi dolara u 2017. godini.

Pročitajte i ovo Otkriveni improvizirani laboratoriji u Dubravi - 5 Kućna radinost FOTO/VIDEO Policija otkrila nekoliko laboratorija za uzgoj trave u Dubravi: Neke bi opremljenost i dob dilera mogla iznenaditi Slika nije dostupna Uskoro i licence za uzgoj Češka legalizirala kanabis u svrhe liječenja

Prema istraživanju, direktnom prodajom potrošačima zaradit će 20,8 milijardi dolara, a ostatak novca doći će indirektno od uzgajivača i ostalih tvrtki koje nisu povezane s tim sektorom.

Također, očekuje se da će se u iduće 3 godine godine 4 milijarde dolara zaraditi na porezima, a samo u Kaliforniji do 2021. bit će otvoreno 100.000 novih radnih mjesta. Nakon što se pridodaju i neizravni učinci, očekuje se da će ta brojka narasti i do 146.000 radnih mjesta.

U izvještaju se navodi i da, za sada, tek 100 od 3000 prodajnih mjesta u Kaliforniji ima potrebne dozvole za prodaju.

"Bili smo vrlo oprezni pri projekciji rasta prihoda s 3 milijarde na 3,7 milijardi dolara u ovoj prvoj godini zakonitog korištenja u Kaliforniji, ali morat ćemo to promijeniti. San Francisco i Los Angeles dobit će dozvole puno brže nego što smo očekivali", rekao je jedan Tom Adams, jedan od autora studije.

Jesse Arreguin, gradonačelnik Berkeleyja u Kaliforniji, pozdravio je odluku ove savezne američke države da postane najveće legalno tržište kanabisom na svijetu: "Ovo je povijesni trenutak, ne samo za Berkeley nego za cijelu Kaliforniju."

Marihuana se legalno može koristiti rekreativno i u medicinske svrhe u Kaliforniji, Oregonu, Aljaski, Koloradu, Massachusettsu i Maineu.

Samo u medicinske svrhe može se koristiti u još 23 savezne države - Montana, Sjeverna Dakota, Arizona, Novi Meksiko, Minnesota, Illinois, Arkansas, Louisiana, Florida, Michigan, Zapadna Virdžinija, Ohio, Pennsylvania, Maryland, Virdžinija, Delaware, New Jersey, New York, Connecticut, Rhode Island, New Hampshire, Vermont i Havaji.

Preostalih 20 saveznih država još nije donijelo zakon o legalizaciji.

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene