Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema kontrole, a gube milijune

Kanada će 2018. u potpunosti legalizirati marihuanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U travnju će stranka kanadskog premijera Justina Trudeaua objaviti plan kojim će se omogućiti korištenje i posjedovanje određene količine psihoaktivnih droga.

U nastojanju da se devastira profit od droge koji ubire kriminalno podzemlje. kanadska liberalna vlada izvijestila je da se priprema na potez legalizacije marihuane za rekreativnu uporabu. Novi zakon liberalna je stranka obećala prije više godina - kanabis bi trebao biti puno dostupniji, ali pod kontrolom vlade, izvijestio je CBC News.

Pročitajte i ovo Ilustracija do 25 grama Ova europska država najavila je djelomičnu legalizaciju kanabisa: "Nitko ne bi trebao nabavljati drogu kod dilera..." Marihuana, ilustracija (Foto: AFP) Dobar posao u SAD-u Objavljeno koliko će zaraditi i ljudi zaposliti države koje do 2021. legaliziraju marihuanu

I sam je premijer Justin Trudeau na Twitteru napisao da je za legalizaciju pod kontrolom države.

Novi zakon bi, prema pisanju medija, na snagu stupio 2018. godine, a lokalnim bi se vlastima dala mogućnost da sami kreiraju cijene i dobnu granicu iznad minimalnih 18 godina.

Zakon će slijediti mnoge od preporuka koje je dala radna skupina koja je vladi predala izvješće u studenom prošle godine.

Radnu skupinu je vodila bivša ministrica pravosuđa Ane McLellan. U izvješću se preporuča da 18 godina bude minimalna dob za legalnu kupnju te da proizvodi od kanabisa trebaju biti prodavani u običnom pakiranju. U izvješću se navodi i kako bi se vlada trebala obvezati da prihod od prodaje kanabisa koristi kao izvor financiranja uprave, obrazovanja, znanstvena istraživanja i provedbu zakona.

Osobni uzgoj trebao bi biti ograničen na četiri biljke (visine najviše do 100 centimetara).

Tijekom svoje predizborne kampanje premijer Trudeau je legalizaciju marihuane naveo i u svojem manifestu. "Naš sadašnji pristup nije dobar za našu djecu", kazao je Trudeau 2014. godine. "Ne štiti ih od "trave", već im omogućuje da lakše do nje dođu nego do alkohola ili cigareta. Milijuni dolara od te trgovine idu kriminalnim organizacijama i uličnim bandama".  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene