Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

duguje 40 milijardi dolara

Rusija nije platila inozemni dug, kreditni rejting im je "smeće": "Novac je tu..."

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV
Kremlj duguje otprilike 40 milijardi dolara, ali je nakon invazije na Ukrajinu isključen iz međunarodnog financijskog sustava.

Rusija prvi put nakon 1998. nije otplatila vanjski dug, što će ju još više izolirati iz međunardnog financijskog sustava. Kremlj tako nije u zadanom roku, koji je istekao jučer, otplatio dvije euroobveznice u iznosu od 100 milijuna dolara, javlja Bloomberg.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Predsjednik Ruske federacije, Vladimir Putin znakovi pregrijavanja Je li za Putina najgore prošlo ili ga tek čeka? "Tu su svi simptomi pregrijavanja..."

"Od ožujka smo znali da je rusko nepodmirenje novčanih obaveza neizbježno, bilo je samo pitanje kad će se to dogoditi" izjavio je za Reuters Dennis Hranitzky, voditelj parničkih postupaka u odvjetničkoj tvrtci Quinn Emanuel.

Pročitajte i ovo Tržnica, Ilustracija eurobarometar Pogledajte koliko Hrvata podržava sankcije Rusiji: S nekim stvarima se baš i ne slažu

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini, ilustracija 124. DAN RATA Ukrajinci ponovno napali, meta atentata proruska dužnosnica u Hersonu: "Bomba je eksplodirala..."

Rusiju očekuje skuplje zaduživanje

Iako je formalno neispunjenje obveza uvelike simbolično, s obzirom na to da se Rusija trenutačno ne može zaduživati na međunarodnom planu, stigma će vjerojatno povećati njezine troškove posudbe u budućnosti.

Rusija, koja je ponudila otplatu duga u rubljima, neizvršavanje svojih financijskih obaveza naziva umjetnim jer, kako kažu, imaju novca za otplatu dugova, ali zbog sankcija su im zamrznute rezerve stranih valuta u inozemstvu.

"Novac je tu, kao i naša spremnost da otplatimo dug", izjavio je prošlog mjeseca ruski ministar financija Anton Siluanov.”

Rusija duguje oko 40 milijardi dolara u stranim obveznicama. Prije početka rata Rusija je imala oko 640 milijardi dolara u stranoj valuti i zlatnim rezervama, od kojih je velik dio bio u inozemstvu, a sada je zamrznut.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najviša razina u sedam godina Neočekivan izvještaj sa svjetskih burzi: Ruska rublja najvrjednija valuta na svijetu

Kreditni rejting je "smeće"

Jednom kada zemlja ne plati, može biti odsječena od zaduživanja na tržištu obveznica dok ne ispuni svoje obveze i dok ulagači ponovno ne steknu povjerenje u sposobnost i spremnost vlade da plati. No Rusija je već odsječena od zapadnih tržišta kapitala, tako da je povratak zaduživanju prilično daleko.

Kremlj još uvijek može posuđivati rublje kod kuće, gdje se uglavnom oslanja na ruske banke za kupnju svojih obveznica. Zapadne sankcije zbog rata poslale su strane tvrtke u bijeg iz Rusije te su prekinule trgovinske i financijske veze zemlje s ostatkom svijeta.

Podsjetimo, agencija Standard & Poors ocijenila je rejting ruskog duga kao "smeće".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene