Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviša razina u sedam godina

Neočekivan izvještaj sa svjetskih burzi: Ruska rublja najvrjednija valuta na svijetu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ruski rubalj je, popevši se na najvišu razinu u posljednjih sedam godina, zacementirao svoj status najvrijednije svjetske valute u 2022. godini.

Ova nevjerojatna činjenica dolazi tri mjeseca nakon što je vrijednost ruskog rublja pala na manje od jedne američke monete (penny). Nakon što se strmoglavio u prvim tjednima ruske invazije na Ukrajinu, pod udarom rigoroznih sankcija i međunarodne marginalizacije, ruski se rubalj vratio u velikom stilu.

U utorak se na svjetskim burzama ruskim rubljem trgovalo po najvišoj vrijednosti od svibnja 2015. godine. Dobio je oko 35 posto na vrijednosti od početka godine - time je ne samo prestigao svaku veću svjetsku valutu po pitanju rasta, već se i udvostručio u vrijednosti od pada koji se dogodio u tjednima nakon invazije, prenosi New York Times.

Pročitajte i ovo Marija Zaharova zabrana tranzita Rusija zaprijetila odmazdom susjednoj zemlji: "Odgovor neće biti samo diplomatski..."

Pročitajte i ovo Zatvor: Ilustracija - 1 ROPSTVO IZA REŠETAKA Progovorila o hororu u najgorem europskom zatvorskom sustavu: "Žena je pala među šivaće mašine..."

Iako se ruska ekonomija drži bolje nego što su mnogi previđali, budućnost ne djeluje optimistično, pogotovo u vidu vrlo visoke inflacije koja će, prema mišljenju brojnih ekonomista, izazvati duboku recesiju. Međutim, mjere koje je poduzela središnja ruska banka, uključujući one koje su izvoznike prisilile da mijenjaju dio svojih zarada za rublje, povećale su potražnju za ruskom valutom.

Također, usporedno veće zarade na izvozu naftnih derivata, proizvoda i prirodnog plina u Aziju nadoknadile su europske gubitke i zadržile vrijednost rublja povišenom. Istovremeno, ruski je uvoz naglo pao, zato što su brojne tvrtke otišle iz Rusije - što isto tako podupire vrijednost rublja.

Rubalj unatoč svemu nastavlja jačati, i time pomaže kontroliranju inflacije u Rusiji, ali isto tako stavlja dodatan pritisak na budžet ruske vlade. Njihov budžet uvelike ovisi o izvozu energenata, koji se često obračunavaju u američkim dolarima.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene