Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnici sjevera SAD-a bježe pred nabujalom rijekom Souris. Pod vodom su tisuće kuća. Rekordne poplave pustoše SAD-om već gotovo tri mjeseca.


Rijeka Souris konačno je prestala bujati. Vodeni val u gradu Minotu u Sjevernoj Dakoti je za oko metar i pol premašio rekord postavljen prije 130 godina. Vodostaj je gotovo četiri metra viši od korita rijeke. Evakuirana je trećina grada s oko 40 tisuća stanovnika i neka okolna mjesta. Tisuće zgrada su pod vodom.

Vezani članci Cijepljenje djece od 12 do 18 godina u Rijeci - 4 Prioritet su oni s kroničnim bolestima: U Rijeci nastavljeno cijepljenje djece od 12 do 18 godina Slika nije dostupna Vodeni val prošao Karlovac: "Situacija je pod kontrolom, nikakvih šteta ne bi trebalo biti"

'Vratio sam se nakon godinu dana vojne službe u Afganistanu. Ovo mi je iskreno gore nego boravak tamo zbog toga što nemam nikakvu kontrolu', rekao je Shawn Fulton, stanovnik Burlingtona. Najmračnije prognoze, srećom nisu se obistinile. Očekivao se još pola metra viši vodeni val. Mnogima je to slaba utjeha. Voda se neće povući još tjednima. Kada će se moći vratiti u domove, ne znaju', ispričala je Wendy Fulton, stanovnica Burlingtona.

Otvoreni su centri za pomoć stradalima. Stanovnike se poziva da prokuhavaju vodu i da se ne vraćaju u zonu evakuacije. Hitne službe upozoravaju da najgore još nije prošlo. Voda se iz poplavljenih domova neće povući još tjednima.

'Moramo je izvući što prije što prije kako bi se sve pokrenulo i počelo s čišćenjem. Ne smijemo dugo ostaviti ovako. Učinit ćemo sve što možemo', objasnio je Kurt Lasmann, iz Javne službe. I dok u Mintou već počinju procjenjivati štete, ostatak Sjeverne Dakote tek se priprema za vrhunac vodenog vala rijeke Souris.

Nastavljaju se i poplave duž toka Misurija. Nasipi u istoimenoj saveznoj državi su popustili. SAD je protekla tri mjeseca suočen s rekordnim poplavama izazvanima obilnim oborinama i naglim topljenjem snijega. Poginulo je najmanje 20 ljudi, a štete se procjenjuju na nekoliko milijardi dolara.