Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadnji dan izbora

Pristaše Alekseja Navaljnog se nadaju uspješnom prosvjednom glasanju, a Google i Apple ne odgovaraju na optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusi su u nedjelju izašli na birališta, trećeg i posljednjeg dana parlamentarnih izbora koji su obilježeni prigovorima zbog raširenog utjecaja vlasti na izborni proces, a kritičari Jedinstvene Rusije optimistični su, usprkos očekivanoj pobjedi vladajuće stranke.

Nakon što su prva biračka mjesta zatvorena na krajnjem istoku zemlje s 11 vremenskih zona, pristaše zatvorenog protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog nadaju se da je njihov poziv biračima da prosvjedno glasaju za najjačeg protivnika vladajuće Jedinstvene Rusije u svojoj izbornoj jedinici, bio uspješan.

Nakon prebrojavanja prvih glasova, neki su komunistički kandidati bili ispred vladajuće stranke - na primjer u istočnom gradu Habarovsku. Pristaše istaknutog zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog pozvali su na prosvjedno glasanje protiv Jedinstvene Rusije.

Međutim, aplikacija Navaljnijevog tima u kojoj je bio popis kandidata za koje bi trebalo glasati po izbornim jedinicama protiv Jedinstvene Rusije uklonjena je s Googlea Playa i Appleovog App Storea u petak, zbog čega su aktivisti optužili te kompanije da su podlegli pritiscima vlade.

Apple i Google nisu odgovorili na te optužbe. Navaljni je pozvao birače da strateški glasaju za kandidate s najviše šansi protiv kandidata Jedinstvene Rusije. Glasnogovornica Navaljnog Kira Jarmiš kazala je da "Jedinstvena Rusija želi ukrasti ove izbore i oduzeti nam idućih pet godina".

Jedinstvena Rusija vjerojatno će zadržati većinu u Dumi koja ima 450 zastupnika. Pobjedu Jedinstvene Rusije Kremlj će iskoristiti kao dokaz podrške predsjedniku Vladimiru Putinu, usprkos razočarenju zbog višegodišnjeg pogoršanja životnog standarda, navodi Reuters.

Ujedinjena Rusija ima gotovo tri četvrtine zastupnika u Dumi, zbog čega su prošle godine usvojene ustavne reforme koje su omogućile Putinu da se natječe na još dvama predsjedničkim izborima 2024. pa bi Putin potencijalno mogao ostati na vlasti do 2036., podsjeća Reuters.

Optužbe o prisili birača, raširenim nepravilnostima i popunjavanju glasačkih listića obilježile su izbore od prvoga dana, a nezavisni promatrači iz ruske organizacije Glas zabilježili su tri tisuće proceduralnih povreda.

Na izborima nije bilo promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) zbog neslaganja o uvjetima koje su postavile ruske vlasti. Čelnica središnjeg izbornog povjerenstva Ela Pamfilova kazala je da postoji osam potvrđenih slučajeva ispunjavanja glasačkih listića, a istaknula je da će ih povjerenstvo istražiti.

Pod pritiskom ruskih vlasti YouTube je blokirao video opozicije u kojem se pozivaju Rusi da prosvjedno glasaju protiv Jedinstvene Rusije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin (Foto: AFP) KORONA U KREMLJU Zar i on? Putin mora u samoizolaciju, posljednjih dana imao sastanke s Lukašenkom, Bašarom al-Asadom...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki planovi Rusi grade novi grad na krajnjem istoku: Putin otkrio ime novog industrijskog centra s 300 tisuća stanovnika

Video s popisom predloženih opozicijskih kandidata za koje bi trebalo glasati postavio je Navaljnijev tim. Komunistička stranka, koja se nada dobrom rezultata zbog rastuće frustracije uslijed politike Kremlja, žalila se zbog izbornih nepravilnosti i najavila je da će uložiti prigovor.

Pravo glasa ima oko 110 milijuna Rusa, a izlaznost je u ranim popodnevnim satima bila 40 posto. Birači su mogli glasati i online, što je učinio i ruski predsjednik Vladimir Putin. Rezultati online glasanja očekuju se nedugo nakon zatvaranja birališta.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene