Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin Foto: Afp

Dvadeset stanova, stotinu automobila, deseci tisuća u poklon bonovima, to su samo neke od nagrada koje se nude Rusima ovaj tjedan. Moraju samo glasati.


Nakon godine koju su obilježili povijesna represija nad oporbom i posrtanje u anketama Jedinstvene Rusije, stranke predsjednika Vladimira Putina, ruske vlasti čine što mogu kako bi povećale interes za parlamentarne izbore, koji se održavaju od petka do nedjelje.

Stoga plakati širom Moskve oglašavaju ''milijun nagrada'' za birače koji se odluče glasati elektroničkim putem i čini se da će Jedinstvena Rusija ponovno dobiti većinu iako nije popularna.

S obzirom na to da je glavni kremaljski neprijatelj Aleksej Navaljni u zatvoru, a drugi oporbenjaci potisnuti na marginu, kritičari smatraju da će izbori samo potvrditi prevlast Putinovih saveznika.

Predizborna kampanja nije bila ni po čemu posebna, debate su se odvijale u kasnovečernjim televizijskim terminima i mnogi birači u Moskvi ne iskazuju puno entuzijazma.

Ruski predsjednik Vladimir Putin Rusi grade novi grad na krajnjem istoku: Putin otkrio ime novog industrijskog centra s 300 tisuća stanovnika

''Nemamo pravog izbora, svi to znamo i vidimo'', rekao je Grigorij Matvejev, 29-godišnji kazališni tehničar rasvjete.

''Puno sam puta glasao, ali to je samo farsa''.

Bira se 450 zastupnika donjeg doma Dume, u kojem Jedinstvena Rusija sada ima 334 mjesta, te nekoliko lokalnih skupština.

Socijaldemokratska stranka Pravedna Rusija te Komunistička partija i nacionalistička Liberalno demokratska stranka, obje nominalno oporbene iako nemaju običaj kritizirati Putina, drže ostala mjesta.

Gospodarske frustracije

U normalnim okolnostima Jedinstvena Rusija bi trebala biti ranjiva.

Vladimir Putin (Foto: AFP) Zar i on? Putin mora u samoizolaciju, posljednjih dana imao sastanke s Lukašenkom, Bašarom al-Asadom...
Joe Biden i Vladimir Putin Putin objavio novu strategiju za zaštitu od utjecaja SAD-a: "Provodi se kult nasilja, konzumacije i zadovoljstva"

Životni standard Rusa kontinuirano slabi zadnjih deset godina i dodatno je pogođen krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Osobni prihodi nakon poreza pali su deset posto od 2013., a cijene rastu. Inflacija je u kolovozu iznosila 6,7 posto.

Jedinstvena Rusija, koju Navaljni zove "strankom prevaranata i lopova", zbog korupcije je omiljena meta za iskazivanje frustracija.

Nedavno ispitivanje državne agencije VTsIOM pokazalo je da manje od 30 posto Rusa planira glasati za vladajuću stranku, dok je pred izbore 2016. stranka imala potporu 40 do 45 posto birača.

Svejedno se očekuje se da će Jedinstvena Rusija zadržati dvotrećinsku većinu u Dumi, što je dovoljno za izmjene ustava poput onih prošle godine, kad su usvojene reforme koje su omogućile Putinu da ostane na vlasti do 2036.

Po mišljenju Leonida Volkova, Navaljnijeva bliskog suradnika, razlog za to je jednostavan: ''Ovo nisu izbori''.

''Isključili su sve iz utrke, onemogućili su drugim kandidatima da sudjeluju... to nisu kompetitivni izbori, namjerno'', rekao je Volkov, koji živi u egzilu, za AFP.

Vladimir Putin Putin poslao oštru poruku: "Svatko nas želi 'ugristi' negdje ili 'odgristi' nešto naše, no oni koji bi to učinili, trebaju znati da bismo im svima razbili zube"
Ruski predsjednik Vladimir Putin VIDEO Učenik ispravio Putina na satu povijesti, ravnatelj ga opomenuo zbog drskosti. Kremlj: "Nadamo se da neće naknadno biti kažnjen"

Izborna godina jedna je od najrepresivnijih u Putinovoj dvadesetogodišnjoj vladavini.

Pošto je u kolovozu 2020. bio otrovan nervnim otrovom novičokom, Navaljni se u siječnju vratio iz Njemačke samo da bi ubrzo bio uhićen i smješten u zatvor na više od dvije godine.

Mreža njegovih organizacija zabranjena je kao ''ekstremistička'', mnogi njegovi saveznici su uhićeni, a nekoliko bliskih suradnika pobjeglo je iz zemlje.

Vlasti su pojačale pritisak i na neovisne medije, proglasivši mnoge od njih ''stranim agentima'', čime su im ograničile djelovanje, a jednog čak ''nepoželjnom organizacijom''.

Represija je započela nakon što su provladine stranke pretrpjele gubitke na lokalnim izborima zbog plana ''pametnog glasanja'', koji je osmislio Navaljni nakon što je njegovim saveznicima zabranjeno da sudjeluju na izborima.

Pametno glasanje

Taktika se sastoji u tome da se birače poziva da glasaju za kandidata koji će najvjerojatnije poraziti vladajuću stranku, a omogućila je da kandidati bliski Kremlju ostanu bez mjesta u moskovskoj skupštini 2019.

Navaljnijev tim poziva birače da tako postupe i ove godine, ali mnogim alternativnim kandidatima zabranjeno je sudjelovanje na izborima, a internetska stranica za promicanje kampanje je blokirana.

''Kremlj se bori protiv 'pametnog glasanja' kao protiv vatre jer su procijenili mogući utjecaj... i vrlo su dobro svjesni da bi mogao biti golem'', rekao je Volkov.

Putin, čija je popularnost i dalje visoka i podržava ga između 60 i 65 posto birača, nastoji poboljšati izglede Jedinstvene Rusije i naložio je isplatu gotovine u iznosu od 10.000 rubalja (116 eura) umirovljenicima i 15.000 rubalja (174 eura) policiji i vojnicima prije glasanja.

Njegovi pristaše ističu da će povjerenje u predsjednika, kojeg i dalje mnogi smatraju nužnom čvrstom rukom nakon kaosa 1990-ih, pomoći prevazi Jedinstvene Rusije.

''Ljudi imaju tendenciju vjerovati vlastima... Žele gospodarski razvoj, žele se osjećati sigurnima, a ruske vlasti sve to danas osiguravaju'', rekao je zamjenik predsjednika Dume iz Jedinstvene Rusije, Petar Tolstoj, prognozirajući većinsku pobjedu stranke.