Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ponovno prosvjedi zbog Tibeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan poslije najvećih prosvjeda protiv kineske vladavine u Tibetu, u kojima je, ovisno o izvoru, poginulo između 10 i 30 osoba, u glavnom gradu Tibeta Lhasi naoružani vojnici i policajci u ophodnji su ulicama, koje su prazne, ali su novi prosvjedi buknuli u pokrajini Gansuu, objavile su svjetske agencije.

"Imamo potvrdu o prosvjedima u samostanu Labrangu u Xiaheu, a intervenirali su redarstvenici bacivši suzavac", izjavila je Kate Saunders iz Međunarodne kampanje za Tibet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Moraju se dobro nositi sa samoćom' Posluju 1500 godina i traže zaposlenike! Slika nije dostupna Pomogao, ali i otežao Devet sati bijesnio je požar, a onda ih je zameo snijeg

"Izvori kažu da je u Lebrangu najmanje pet tisuća prosvjednika", dodala je, a prema nekim izvorima, uhićeno je najmanje 30 osoba.

Lebrang je jedan od najvećih samostana tibetanskog budizma izvan administrativnog područja Tibeta, a prosvjedi su održani u još najmanje dvama gradovima u kojima ima samostana i to u Bori, gdje su paljeni automobili i u Taktshangu.

Službeni kineski izvori spominju brojku od 10 poginulih u jučerašnjim prosvjedima, dok tibetanska vlada u izgnanstvu govori o "oko 30 mrtvih", tvrdeći kako raspolaže nepotvrđenim informacijama o čak stotinu poginulih.

Vlasti u Tibetu su pozvale na prekid nemira i obećale oprost svim prosvjednicima u Lhassi ako se predaju do ponedjeljka u ponoć.

Kineske vlasti žele svakako okončati sadašnje stanje, jer ono šteti namjerama Kine da se preko Olimpijskih igara u kolovozu prikaže kao zemlja u kojoj se mnogo toga promijenilo na bolje. Presnažno obračunavanje sa sudionicima nereda narušilo bi tu sliku, a pretjerano oklijevanje dalo bi hrabrosti prosvjednicima.

Prosvjede su potaknuli budistički svećenici u ponedjeljak, na 49. godišnjicu krvavog gušenja tibetanskog ustanka protiv kineske vladavine 1959. Tibet, koji ima status autonomne pokrajine, dugo traži neovisnost od Kine, koja je 1956. zauzela tu planinsku pokrajinu.

Kina je zauzela Tibet nakon neuspjele pobune Tibetanaca, duhovni vođa Dalaj Lama izbjegao je u egzil u indijsku Dharmsalu, a kineske vlasti provele krvavu represiju.

Indijska policija uhitila je u četvrtak sto Tibetanaca koji su krenuli iz Indije u pohod prema Tibetu protiv kineske okupacije himalajske države i protiv održavanja Olimpijskih igara u Pekingu.

Nakon masovnih uhićenja Tibetanaca u Kini, Indiji i Nepalu u četvrtak i petak, u New Delhiju je policija i u subotu uhitila oko 50 tibetanskioh prosvjednika koji su se pokušali popeti na vanjski zid kineskog veleposlanstva u tom gradu, ali nije privodila nikoga od desetaka prosvjednika koji su krenuli iz Indije u pohod prema Tibetu u znak prosvjeda protiv kineske okupacije himalajske države i protiv održavanja Olimpijskih igara u Pekingu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene