Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Glasovanje protiv"

Politički analitičar objasnio zašto Trump treba strahovati zbog rezultata izbora

Donald Trump (Foto: Nicholas Kamm / AFP)
Donald Trump (Foto: Nicholas Kamm / AFP) Foto: Nicholas Kamm / AFP
Iako "plavi val" nije zapljusnuo Ameriku, demokrati su nakon osam godina ipak postali većina u Zastupničkom domu. Demokrati su uspjeli razbiti vladavinu republikanaca i time stekli kontrolu nad predsjednikom Donaldom Trumpom. Trijumf ipak nije potpun, jer je republikancima ostala kontrola nad Senatom.

"Izbori su bili predvidljivi, a rezultati očekivani“, rekao nam je Radovan Vukadinović, politički analitičar i profesor na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld. Obranjena, vjerojatno i povećana republikanska većina u Senatu, Trumpa je potaknula da na Twitteru oglasi "golemi uspjeh" na izborima, no Vukadinović smatra kako su rezultati izbora pokazali veliku podijeljenost američkog društva.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Donald Trump u Nashui Trump i Haley Republikanci na protivničkim stranama: Prozivke u kampanjama, predviđaju se rezultati

"Izbori su bili jedno veliko glasovanje protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, jer većina građana smatra da SAD ide u pogrešnom smjeru, bez obzira na uspješan ekonomski razvoj. Amerika se mijenja, a ovi izbori bili su u znaku promjena“, uvjeren je Vukadinović.

Kao primjere navodi osobe koje je Amerika izabrala. "Kongres je dobio dosad najmlađu ženu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29), demokratkinju iz New Yorka. Tu je i Ayanna Pressley iz Bostona, koja će biti prva crna žena koja će predstavljati Massachusetts u Kongresu. Demokratkinja iz Kansasa Sharice Davids prva je Indijanka koja će biti izabrana u Kongres. Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklarira kao homoseksualac, demokrata Jareda Polisa“.

Trump u problemu

"Gubitkom donjeg doma Kongresa, demokrati će moći blokirati neke inicijative Donalda Trumpa, a njemu će biti teže provoditi svoju politiku. Opozicija će sada moći staviti neke neugodne teme na raspravu i to će rezultirati manjim promjenama na planu unutrašnje politike“, rekao nam je Vukadinović koji ne misli da će doći do opoziva Trumpa, jer demokrati ipak nemaju dovoljan broj ruku za to. Za opoziv je, naime, potrebna dvotrećinska većina u Senatu.

"No, ono što se očekuje je preispitivanje financijskih poslova Trumpa i njegove obitelji i utjecaj Rusije na izbore, te navodno financiranje Trumpove kampanje od strane Deutsche Bank. Ono što je pomalo iznenađenje je da pitanje migracija u tijeku kampanje nije došlo na prvo mjesto, a anketirani su uglavnom govorili da ih prije svega zanima ekonomija, zdravstveni sustav, a tek onda migracije. Što se tiče Hrvatske, ovi se izbori, ni u kom segmentu neće odraziti na našu zemlju. Politika SAD-a prema našoj zemlji biti će ista, jednako kao što se neće mijenjati vanjska politika SAD-a, općenito".

Pobjeda demokrata najveća je od 2010., kada su republikanci u mandatu predsjednika Baracka Obame osvojili dodatnih 64 zastupničkih mjesta, a iako mnogi ove izbore proglašavaju povijesnima, svi se slažu da prava bitka slijedi za dvije godine na predsjedničkim izborima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene