Američki kongresni izbori održani u utorak označili su prekretnicu za žene koje su se kandidirale za Zastupnički dom.

Galerija


Žene su osvojile najmanje 93 mjesta u Zastupničkom domu te tako oborile dosadašnji rekord od 84 zastupnica.Također su osvojile 10 mjesta u američkom Senatu i 9 u utrkama za guvernere, navodi Los Angeles Times. Od ukupno 112 izabranih, 95 njih su demokratkinje, a 17 republikanke.

Vezani članci Crni petak (Foto: Facebook) Ne nasjedajte na muljaže s Facebooka, saznajte pravo podrijetlo Crnog petka Pas u autu (Foto: Screenshot/YouTube) Pas pokrenuo auto i vozio se u krug sat vremena prije nego što ga je policija uspjela zaustaviti

"Ovo je zaista godina žena posvuda", rekao je Thomas Perez, predsjedajući Demokratskoga nacionalnog odbora. Dosadašnje demokratske senatorice koje su odnijele odlučujuću pobjedu jesu Elizabeth Warren u Massachusettsu, Amy Klobuchar u Minnesoti i Kirsten Gillibrand u New Yorku.

Rekordan broj od 237 žena natjecao se za Kongres na izborima na polovici predsjedničkog mandata, od kojih 23 za Senat, prema podacima Centra za američke žene u politici.

Među najprimjetnijim su novim zastupnicama Alexandra Ocasio-Cortez (29), najmlađa žena izabrana u Kongresu, Ilhan Omar i Rashida Tlaib, prve muslimanke izabrane u Zastupnički dom, demokratkinja Sharice Davids, lezbijka i odvjetnica koja se aktivno bavila borilačkim vještinama i koja je prva iz redova američkog autohtonog stanovništva.

Teksas je prvi put izabrao Latinoamerikanku, a Massachusetts crnkinju, obje demokratkinje. Žene su također zaslužne za osvajanje nekoliko demokratskih mjesta koja su pomogla da stranka ponovno preuzme kontrolu u Zastupničkom domu.
 

Demokratima većina u Zastupničkom domu, Trump izgubio monopol na vlasti

Demokrati su u utorak na kongresnim izborima preuzeli Zastupnički dom, razbili republikanski monopol na vlasti i stekli institucionalnu kontrolu nad predsjednikom Donaldom Trumpom privukavši mlađu, ženama aktivniju i rasno raznolikiju generaciju birača. Uspjeh, međutim, nije potpun jer je republikancima ostala kontrola nad Senatom.

Iako "plavi val" nije zapljusnuo Ameriku onoliko koliko su oni htjeli, demokrati su nakon osam godina ipak postali većina u Zastupničkom domu. Prema postojećim rezultatima, osvojili su 222 mandata, republikanci 199, a još je 14 mandata neizvjesno. Time su dobili priliku blokirati neke legislativne inicijative Donalda Trumpa i podvrgnuti njegovu administraciju temeljitijem nadzoru.

Iako se on predstavlja kao pobjednik koji je zadržao Senat, gubitak donjeg doma Kongresa ipak je gorka pilula za Trumpa nakon kampanje koja je postala svojevrsni referendum o njegovoj dvogodišnjoj vladavini. U novom sastavu Zastupničkog doma osnaženi demokrati moći će istražiti Trumpove porezne prijave, moguće poslovne sukobe interesa i optužbe vezane uz povezanost njegove predsjedničke kapanje 2016. s Rusijom.

Također bi mogli primorati Trumpa da smanji svoje zakonodavne ambicije i osujetiti njegovo obećanje o financiranju zida na granici s Meksikom, usvajanje drugog paketa porezne reforme i provođenje "tvrde" trgovinske politike. "Zahvaljujući vama, sutra će biti novi dan za Ameriku", kazala je čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi.

"Demokratski Zastupnički dom radit će na rješenjima koja će nas zbližiti. Imamo previše podjela. Odgovorni smo pronaći zajednički jezik tamo gdje možemo. Gdje ne možemo, nećemo odstupiti i čvrsto ćemo braniti naša stajališta", dodala je Pelosi. U Senatu republikanci trenutno imaju 51 mandat, demokrati 45, a za još četiri mjesta broje se glasovi.

Obranjena, vjerojatno i povećana republikanska većina u Senatu, Trumpa je potaknula da na Twitteru oglasi "golemi uspjeh" na izborima. Stanar Bijele kuće, 72-godišnji poslovni čovjek i nekadašnja televizijska zvijezda koja se pretvorila u političara, pred izbore je zaoštrio retoriku po pitanju migracije, upozoravajući svoje pristaše na karavanu srednjoameričkih migranata koja se kreće prema američkoj granici, osuđujući pritom američku liberalnu "svjetinu".

Većina demokrata u završnoj fazi kampanje suzdržala se od oštrih kritika na račun Trumpa, usredotočivši se više na egzistencijalna pitanja poput zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. U posljednja dva desetljeća, bila su samo tri izborna ciklusa u kojima je jedna strana drugoj ''otela'' 24 ili više mjesta u Zastupničkom domu. Pobjeda demokrata u utorak je najveća od 2010., kada su republikanci u mandatu predsjednika Baracka Obame ugrabili nevjerojatna 64 zastupničkih mjesta.

Na izborima na sredini predsjedničkog mandata bira se 435 članova Zastupničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni dužnosnici. Povijesno, predsjednikova stranka na sredini njegova mandata rijetko izbjegne protestno glasanje i poraz.

Na izborima za guvernere demokrati su republikancima ''oteli'' tri ili četiri guvenerske pozicije, ali su i izgubili njima važne utrke poput onih na Floridi ili u Ohiju. Nova zvijezda Demokratske stranke Beto O'Rourke nije uspio iznenaditi veterana Teda Cruza na izborima za senatora iz Teksasa, iako mu se, za konzervativno teksaško okružje, uspio jako približiti. (Hina)

 

Republikanci zadržali Senat, demokrati preuzeli Zastupnički dom: U Kongres ulaze i Indijanka, muslimanke...