Amerikanci su na ovim izborima dobili dosad najmlađu ženu u Kongresu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29), demokratkinju iz New Yorka koja je izabrana u Zastupnički dom.

Galerija


Alexandria Ocasio-Cortez nova je zvijezda lijevog krila stranke i štićenica Bernieja Sandersa. U politiku se uključila tek ove godine. Rođena je u Bronxu i pripadnica je radnička klase.

Vezani članci Donald Trump Trump se na Twitteru ponaša kao derište pa su ga tako odlučili prikazati i na urnebesnim slikama Donald Trump, predsjednik SAD-a Donald Trump o ubojstvu Sulejmanija: "Uhvatili smo totalno čudovište. Htjeli su raznijeti našu ambasadu"

Diplomirala je ekonomiju i međunarodne odnose na Sveučilištu u Bostonu, ali je nakon diplome radila kao konobarica i čistačica. Na politički angažman, kaže Alexandria Ocasio-Cortez, potaknuo ju je izbor republikanskog kandidata Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a.

Cortez je organizirala političku kampanju Sandersu, a jedno vrijeme bila je na čelu Nacionalnog španjolskog instituta. Njezin je otac vlasnik male tvrtke u južnom Bronxu, a majka domaćica iz Puerto Rica.

Svoju političku karijeru Cortez je započela na lokalnim izborima u New Yorku u lipnju ove godine, kada je pobijedila favorita, demokrata Joea Crowleya.

Izbore je popratila velika izlaznost od 98 posto, a Alexandria Ocasio-Cortez osvojila je 57,5 posto glasova. Iako su u Crowleyjevu kampanju uložena gotovo tri milijuna dolara, Ocasio-Cortez u svoju je uložila deset puta manje. No pobjedu nije odnijela u svim dijelovima Queensa i Bronxa.

Tijekom kampanje svog je protukandidata optužila da je skloniji Wall Streetu nego šarolikom etnicitetu Queensa i Bronxa. Ocasio-Cortez noć prije izbora otišla je na meksičku granicu i rekla da se zalaže za ukidanje Agencije za imigrante.

Crowley je agenciju nazvao "fašističkom", ali nije otišao na granicu. Na kraju je čestitao svojoj suparnici na pobjedi i rekao da će ju podržavati u radu. "Moramo se boriti protiv Trumpove administracije", poručio je Crowley.

Republikanci zadržali Senat, demokrati preuzeli Zastupnički dom: U Kongres ulaze i Indijanka, muslimanke...