Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika prijetnja

"Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U ponedjeljak je mađarski parlament ratificirao pristup Švedske NATO-u i time je uklonjena posljednja prepreka u povijesnom koraku te nordijske zemlje nakon desetljeća neutralnosti. Sada preostaju samo formalnosti prije nego što Švedska postane 32. članica saveza.

Korisnici društvenih mreža primijetili su da nakon što se Finska pridružila savezu prošlog travnja kao odgovor na prijetnju koju je predstavljala Moskva, članice NATO-a sada okružuju Baltičko more, uključujući Dansku, Norvešku, Latviju, Litvu, Estoniju i Njemačku.

"Ruska invazija na Ukrajinu učinila je Baltičko more jezerom NATO-a", objavio je Samuel Ramani, suradnik na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi.

"Europska sigurnost upravo je napravila veliki pozitivni skok. Njegovi su učinci najneposredniji oko Baltičkog mora – od sada pa nadalje jezera NATO-a”, napisao je estonski glavni tajnik vanjskih poslova Jonatan Vseviov.

Pročitajte i ovo Kada počinje ljetno računanje vremena? jedan sat unaprijed Ne zaboravite! Ovog vikenda pomiču se kazaljke na satu

Pročitajte i ovo Ilustracija Sumnjiva oporuka Blokirali mu nekretninu: Obducent se upisao na kuću dok je mrtva vlasnica ležala na patologiji

Međutim, Mark Hertling, bivši zapovjednik kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi, upozorio je da je Moskva još uvijek snažno prisutna u toj regiji, piše Newsweek. 

 

"Mnogi objavljuju kartu koja prikazuje Baltičko more kao NATO jezero, ali ovdje postoji opasnost. Većina nije čula za Kalinjingrad ili prevlaku Suwałki. Oni koji su služili u Europi vjeruju da će to biti sljedeća meta ruske ekspanzije ako Ukrajina padne", poručio je. 

Pročitajte i ovo Screenshot Užas i panika Krenuli su na luksuznu večeru, a onda se helikopter počeo vrtjeti i padati: "Umrijet ćemo ovdje!"

Prevlaka Suwałki ili koridor Suwałki rijetko je naseljeno područje jugozapadno od granice Litve i Poljske između Bjelorusije i ruske eksklave Kalinjingradske oblasti.

Kalinjingrad je u srcu regije koja je sada okružena članicama NATO-a i ruska je eksklava između Litve i Poljske u kojoj se nalazi koncentracija ruske vojne imovine, uključujući pomorske baze, aerodrome i raketne sustave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene