Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva puta otrovan

Nakon smrti Navaljnog sve oči su usmjerene na drugog Putinova kritičara, a on iz zatvora poručio: "Cijena suprotstavljanja je visoka, ali cijena šutnje je neprihvatiljiva"

Vladimir Kara-Murza
Vladimir Kara-Murza Afp
Aktualno Galerija Vladimir Kara-Murza Vladimir Kara-Murza Foto: Afp Prijenos suđenja Vladimiru Kara-Murzi Prijenos suđenja Vladimiru Kara-Murzi Foto: Afp Evgenija Kara-Murza - 1 Evgenija Kara-Murza - 1 Foto: Afp +0 Evgenija Kara-Murza - 2 Galerija 1/4 >>
Nakon smrti Alekseja Navaljnog, pozornost se polako pomiče prema drugome oporbenom aktivistu, Vladimiru Kara-Murzi koji iz zatvora zaziva otpor Putinovu režimu i konačno slobodnu Rusiju.

O strahu koji vlada Rusijom nakon smrti Alekseja Navaljnog svjedoči izostanak bilo kakve reakcije javnosti. Za samo polaganje cvijeća u njegovo sjećanje mnogi su privedeni.

Mnogo to govori o cijeni koju politička opozicija u Rusiji plaća. No, aktivist Vladimir Kara-Murza (42) ovoga je tjedna potaknuo opoziciju da "rade još jače" kako bi ostvarili cilj za koji su radili Navaljni, ali i Boris Nemcov, oporbeni aktivist koji je ubijen 2015. godine., a to je život u slobodnoj zemlji.

"Cijena suprotstavljanja je visoka, ali cijena šutnje je neprihvatiljiva", rekao je Kara-Murza, koji je oduvijek lobirao snažnije sankcije na imovinu ruskih visokih službenika, tijekom svojeg uhićenja prije dvije godine.

Prije zatvora otrovan

Kara-Murza otrovan je 2015. i onda ponovno 2017. godine, što su potvrdili rezultati nalaza. Ali nikada nije prestao zazivati svrgavanje Putina s vlasti i osuđivati invaziju na Ukrajinu, piše BBC.

Prošle je godine osuđen zbog toga na 25 godina zatvora zbog izdaje iako se u ruskome zatvoru nalazi od 2022. godine.

"Mislim da se ne bih imao pravo nastaviti baviti političkim aktivizmom i pozivati druge na otpor da sam ostao negdje na sigurnome", rekao je iz zatvora.

Sa svojom djecom i suprugom smije se čuti jednom u šest mjeseci.

"Ja ne razgovaram s njime da djeci ne oduzmem vrijeme. Svatko dobije 5 minuta razgovora, a ja im štopam", rekla je Evgenija Kara-Murza, Vladimirova žena.

"Želim slobodnu Rusiju"

"Želim živjeti u slobodnoj Rusiji, želim izgraditi slobodnu Rusiju", rekla je ovoga tjedna u svojem video obraćanju Julija Navaljnaja, za što je Evgenija Kara-Murza imala samo riječi hvale.

"Ona čini najbolje što može da kroz ovaj pakao prođe uzdignute glave, mislim da je sjajna", rekla je Evgenija koja već godinama lobira zapadne zemlje da pomognu političkim zatvorenicima u Rusiji te da javno prokažu rusku invaziju na Ukrajinu.

"Invazija je dodatan dokaz Putinova ubilačkog režima", smatra ona.

Pročitajte i ovo Ivica Dačić Diplomatski rat sa Srbijom Ne smiruju se reakcije na izjavu Grlića Radmana, pljušte nove uvrede: "Bili ste kao trabanti veći nacisti od nacista"

Pročitajte i ovo Lampioni na mjestu ubojstva u Splitu Predan u pritvor Policija objavila sve detalje ubojstva iz Splita, pred sud ide i napadačev brat

Ovoga je tjedna imala rijetku priliku vidjeti svojeg muža preko videosnimke suđenja iz zatvora. 

"Mislim da čini pravu stvar, ponosna sam što je ostao vjeran sebi", rekla je nakon što je vidjela svojeg muža kako se i dalje zauzima za borbu protiv Putina.

"Nemamo pravo predati se očaju. Rusija će ponovno biti slobodna", čuje se kako se Kara-Murza, iako vidno oslabljena zdravlja, obraća rijetkim novinarima i podržavateljima koji su bili na suđenju.

Evgenija se pridružila izjavama svojeg muža.

"Ne smijemo odustati", rekla je pa se prisjetila društvene atmosfere netom prije sloma SSSR-a.

"Moramo se pobrinuti da budemo spremni kada režim počne pucati, kada napokon dobijemo tu šansu", dodala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene