Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz svijeta i dalje stižu brojne reakcije na likvidaciju najtraženijeg terorista svijeta Osame bin Ladena, kojeg su američke snage ubile u Pakistanu.


Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je talibane da prekinu s pobunom u zemlji i izvuku pouke iz ubojstva Osame bin Ladena. 'Moraju naučiti lekciju iz ovoga, moraju prekinuti s borbom', rekao je. Dodao je da Bin Ladenova nazočnost u Pakistanu pokazuje da izvor terorizma nije u Afganistanu. 'Borba protiv terorizma mora se voditi protiv baza i izvora, a one nisu u Afganistanu', smatra Karzai.

Indijski ministar unutarnjih poslova P. Chidambaram pozdravio je ubojstvo Bin Ladena, ali i ocijenio da činjenica se on skrivao nedaleko od Islamabada izaziva zabrinutost da je 'Pakistan utočište terorizma'.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Bush je bio glup predsjednik, naravno da Osama nije bio u pećini' Slika nije dostupna Amerikanci na ulicama slave smrt bin Ladena

>> 'Smrt bin Ladena je veliko olakšanje za svijet'

>> Ubijen je Osama bin Laden, najtraženiji svjetski terorist

>> VIDEO: Evo kako su američki navijači reagirali na vijest o likvidaciji Osame

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju naglašava da smrt vođe Al-Kaide nanosi veliki udarac terorističkim organizacijama u svijetu i pokazuje odlučnost međunarodne zajednice, uključujući Pakistan, da se bori i iskorijeni terorizam.

'Osamina smrt ne znači nestanak terorističkih prijetnji'

Vatikan je priopćio da će Osama bin Laden morati odgovarati Bogu za ubojstva ljudi i korištenje religije kao sredstva za širenje mržnje. Naglasivši da se kršćani 'ne raduju' zbog smrti, vatikanski glasnogovornik, otac Federico Lombardi kazao je da 'Osama bin Laden snosi tešku odgovornost za širenje podjela i mržnje među ljudima, za brojna ubojstva i iskorištenje religije u te svrhe'. Za to će odgovarati pred Bogom, rekao je.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u priopćenju je naglasio da je Bin Ladenova smrti glavni događaj u svjetskoj borbi protiv terorizma. Francuska 'pozdravlja ustrajnost Sjedinjenih Država koje su ga tražile 10 godina', priopćila je Elizejska palača.

>> FOTO: Objavljena pa povučena fotografija Osame bin Ladena

>> VIDEO: Snimka napada u kojem je ubijen Osama bin Laden

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe je izjavio u ponedjeljak da je smrt Osame bin Ladena, kojeg su u Pakistanu ubile američke snage 'velika pobjeda svih demokracija koje se bore protiv terorizma'. Upozorio je ipak da njegova smrt ne podrazumijeva i nestanak prijetnja terorističkim napadima. 'Nije završena borba protiv najgoreg kukavičluka, tj. napada na nedužne', zaključio je Juppe.

Merkel: Odahnula sam kada sam čula vijest

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je odahnula kad je čula vijest. 'Bin Laden je bio odgovoran za smrt tisuće nevinih ljudi. Snage mira bile su uspješne prošle noći, ali snage terorizma nisu poražene. Moramo i dalje biti oprezni', rekla je.

'Smrt Bin Ladena dobra je vijest za svijet i za sve ljude u svijetu koji slobodno razmišljaju i miroljubivi su', rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle. Smrt Osame bin Ladena pozdravila je Rusija. U priopćenju tiskovne službe Kremlja navodi se kako je to veliki uspjeh u borbi protiv terorizma i pokazuje da svjetski teroristi nemaju mogućnost bijega.Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u priopćenju je istaknuo da je smrt Osame bin Ladena 'pobjeda dobra protiv zla, pravde protiv okrutnosti'. 'To je velika pobjeda Sjedinjenih Država i cijele međunarodne zajednice u borbi protiv Al-Kaide i terorizma', ocijenio je šef talijanske diplomacije, odavši počast 'odlučnosti Sjedinjenih Država u lovu na odgovornog za najtragičniji događaj s početka stoljeća', napade 11. rujna.

'Ubojstvo bin Ladena je dobra vijest za mir'

Turski predsjednik Abdulah Gul je pozdravio likvidaciju šefa al-Kaide. 'S velikim zadovoljstvom sam primio vijest o njegovoj smrti', rekao je novinarima Gul. Turska, većinski muslimanska zemlja, aktivno sudjeluje u borbi protiv Al-Kaide. Palestinska samouprava je istaknula u ponedjeljak da je ubojstvo Osame bin Ladena 'dobra vijest za mir'.

>> Fox News: Bin Laden je ubijen još prije tjedan dana

>> VIDEO: U napadu na bin Ladena srušen helikopter, poginuo pilot

Mađarska, zemlja koja u ovom polugodištu predsjedava Europskom unijom, Bin Ladenovu smrt ocijenila 'velikim uspjehom, koji ne znači i kraj borbe protiv terorizma'. Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi na državnom radiju MR-u dodao je kako je uvjeren da su nadležne američke vlasti 'već pokrenule potrebne mjere otklanjanja prijetnji' koje bi se mogle pojaviti nakon Bin Ladenova ubojstva.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je da će Bin Ladenova smrt 'svijet učiniti boljim', a jemensko ministarstvo vanjskih poslova smatra da ona predstavlja 'početak kraja terorizma'. (Hina)