Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na pothvat SAD-a

'Smrt bin Ladena je veliko olakšanje za svijet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Sjedinjenih Američkih Država i iz svijeta odmah su nakon govora američkog predsjednika Baracka Obame, koji je objavio da su američke snage ubile Osamu bin Ladena, počele stizati prve reakcije na likvidaciju najtraženijeg terorista svijeta.

Bivši američki predsjednik George W. Bush, u čijem su mandatu izvedeni teroristički napadi na New York i Washington, Bin Ladenovu smrt nazvao je 'američkom pobjedom'. Vijest mu je prenio osobno Barack Obama u telefonskom razgovoru.

'Čestitao sam i njemu i pripadnicima naših oružanih i obavještajnih snaga', rekao je bivši predsjednik. 'To je pobjeda Amerike, svih naroda koji teže miru i svih onih koji su izgubili svoje bližnje u napadima 11. rujna 2001.', rekao je Bush, koji je mjesec dana nakon rujanskih napada pokrenuo invaziju u Afganistanu s ciljem uhićenja vođe Al-Kaide.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 15 gađa poziciju premijera Pljušte reakcije na Milanovićevu kandidaturu: "Nakon njegove kandidature više ništa neće biti isto..." Slika nije dostupna Ugovara se termin CIA: Tko iz Senata pošalje zahtjev, može vidjeti mrtvog Osamu!

>> 'Pravda je zadovoljena, ali nema sumnje da će nastaviti s napadima na nas!'

>> Ubijen je Osama bin Laden, najtraženiji svjetski terorist

>> Amerikanci na ulicama slave smrt Osame bin Ladena

'Borba protiv terorizma se nastavlja, ali večeras je Amerika poslala jedinstvenu poruku da je pravda zadovoljena bez obzira na uloženo vrijeme', ocijenio je bivši američki predsjednik Bush. I njegov prethodnik Bill Clinton čestitao je Obami, nacionalnom sigurnosnom timu i vojnicima što su 'Bin Ladena priveli pravdi nakon desetljeća zločinačkih napada Al-Kaide'.



Newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg izrazio je nadu da će ubojstvo vođe Al-Kaide donijeti utjehu onima koji su izgubili najbliže u napadima na tornjeve WTC-a 11. rujna 2001. godine. 'Građani New Yorka čekali su 10 godina na ovu vijest. Nadam se da će ona donijeti utjehu i nekako zatvoriti tužno poglavlje onima koji su izgubili svoje voljene', rekao je. Nekoliko stotina građana okupilo se odmah na 'nultoj točki', mjestu gdje su nekada stajali tornjevi blizanci, i na trgu Timesu i počelo slaviti Bin Ladenovo ubojstvo.

'Vijest o smrti Osame bin Ladena je veliko olakšanje'

Britanski premijer David Cameron ocijenio je da je smrt Osame bin Ladena 'veliko olakšanje za ljude u svijetu' Britanski premijer David Cameron ocijenio je da je smrt Osame bin Ladena 'veliko olakšanje za ljude u svijetu'. 'Vijest o smrti Osame bin Ladena je veliko olakšanje. Osama bin Laden je odgovoran za najgore terorističke užase u svijetu: napade 11. rujna i brojne druge atentate u kojima su izgubljene tisuće života, među kojima i brojni britanski', priopćio je Cameron.

'Radi se o velikom uspjehu. Treba se prisjetiti onih koje je ubio Osama bin Laden i svih onih koji su izgubili drage osobe. Također treba zahvaliti onima svijetu koji neumorno rade da nas zaštitite od terorizma. Njihov se posao nastavlja. Čestitam predsjedniku Baracku Obami i sudionicima te operacije', zaključio Cameron.

Izrael: Pridružujemo se zadovoljstvu američkog naroda nakon Bin Ladenove likvidacije

Vijest je pozdravio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. 'Država Izrael pridružuje se zadovoljstvu američkog naroda nakon Bin Ladenove likvidacije', stoji u priopćenju ureda premijera Netanyahua. 'Premijer čestita predsjedniku Baracku Obami na toj pobjedi pravde, slobode i zajedničkih vrijednosti demokratskih zemalja', dodaje se.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman rekao je da je Bijela kuća informirala izraelsko veleposlanstvo u Washingtonu o toj Bin Ladenovu ubojstvu pola sata prije objave predsjednika Obame. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene