Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijen Osama bin Laden

Mediji: DNK analiza pokazala da je to Osama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DNK analiza je potvrdila - ubijeni muškarac u napadu na kompleks u Abbottabadu jest Osama bin Laden, tvrdi agencija AP.

Spomenutoj agenciji informaciju su potvrdila dva izvora iz Obamine administracije. Oni su rekli kako su testovi 99.9 posto sigurni. Prema pisanju Telegrapha, DNK ubijenog uspoređen je s DNK Osamine sestre, koja je umrla u Bostonu prije više godina, nakon čega je FBI uzeo uzorke njezinog mozga, upravo zbog mogućnosti da će jednog dana trebati DNK analizom utvrditi bin Ladenovu smrt.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ugovara se termin CIA: Tko iz Senata pošalje zahtjev, može vidjeti mrtvog Osamu! Slika nije dostupna Ako im odgovore Američki vojnici bili spremni na sukob s pakistanskim snagama

Iz vlasti SAD-a je potvrđeno da su Osamu bin Ladena ubile američke vojne snage na imanju pokraj pakistanskog grada Islamabada. Dramatičnu noćnu akciju proveli su operativaci CIA-e i američkih specijalnih snaga 'Navy SEALs' uz pakistansku logističku pomoć. Prema pisanju AFP-a bin Laden je ubijen metkom u glavu.

Po obavještajnim izvorima, u akciji je ubijen i jedan od Bin Ladenovih sinova i dvojica kurira Al-Kaide.

'To je bila operacija s ciljem ubojstva'

Jedan visoki američki vojni dužnosnik izjavio je za Reuters da su članovi elitne mornaričke protuterističke postrojbe (SEAL) imali zapovijed da ubiju Osamu Bin Ladena, a ne da ga uhvate. 'To je bila operacija s ciljem ubojstva', rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Vođa al Kaide ubijen je u velikoj kući u blizini škole za obuku pakistanske vojske u Abotabadu, na sjeveroistoku Pakistana. 'Nedugo iza ponoći, veliki broj komandosa okružio je kompleks. Tri helikoptera su letjela iznad nje. Netko iz palače je uzvratio vatru', rekao je jedan od stanovnika Abotabada za Reuters.

Na mjestu događaja bili su i pripadnici pakistanske obavještajne agencije koji su rekli kako je bin Laden pružao otpor te da je upucan u glavu.

>> Amerikanci na ulicama slave smrt Osame bin Ladena

>> FOTO: Fotografija ubijenog Osame bin Ladena

U akciji je ubijena i jedna žena koju su bin Ladenovi ljudi upotrijebili za ljudski štit, piše CNN. Među američkom ekipom, koja je tamo provela 40 minuta, nitko nije ozlijeđen. Tijekom akcije se zbog mehaničkog kvara srušio pakistanski helikopter, pri čemu je poginuo pilot, a helikopter je uništen iz sigurnosnih razloga.

Vijest je objavio sam predsjednik Obama u kratkom kasnonoćnom obraćanju naciji iz Bijele kuće. Cijelu operaciju koja je trajala manje od 40 minuta su iz sjedišta CIA-e u Langleyu u Virginiji su promatrali i CIA-ni dužnosnici na čelu s direktorom Leonom Panettom.

'Kad su doznali da je operacija prošla uspješno, CIA-ni čelnici u konferencijskoj sobi su pokrenuli spontani pljesak', kazao je neimenovani izvor za Reuters.

SAD je sa saveznicima tragao za bin Ladenom od kraja 2001., otkako je nestao u planinama istočnog Afganistana. Tada su se mnogi Amerikanci prestali nadati da će Bin Laden ikada biti pronađen.

Otkriće da se Bin Laden skrivao u Pakistanu, živeći svega 50 kilometara sjeverno od Islamabada sigurno će postaviti mnoga pitanja, ocjenjuje Reuters i naštetiti pakistanskom ugledu.

Taj kompleks izgrađen je prije pet godina, ali američki obavještajci zasad ne znaju koliko je najtraženiji čovjek na svijetu tamo boravio, a bio je ograđen visokim zidom i bodljikavom žicom. Prve informacije o mogućoj nazočnosti Osame bin Ladena u toj palači datiraju iz rujna 2010. godine.

Mnogi analitičari smatraju smrt Bin Ladena uglavnom simboličnom jer se vjeruje da on više nije izdavao operativne zapovijedi brojnim autonomnim ćelijama Al Qaede diljem svijeta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene