Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U prosvjedima u Budimpešti 100 ozlijeđenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska policija rastjerala je noću na utorak zadnje skupine prosvjednika s mosta Elizabeth u središtu Budimpešte nakon cjelodnevnih prosvjeda i sukoba s policijom u kojima je 100 osoba ozlijeđeno a koji su zasjenili 50. obljetnicu mađarskog ustanka iz 1956.

Informacije o broju uhićenih prosvjednika policija je obećala objaviti u utorak ujutro, kazao je glasnogovornik policije za Budimpeštu poslije 2 sata, javlja mađarska agencija MTI.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Budimpešti - 1 Nekoliko ih dobilo otkaz Tisuće prosvjednika na ulicama Budimpešte, učiteljima podršku dali roditelji i učenici: "Nemojte ih otpustiti" Slika nije dostupna Drama u Budimpešti Požar u bolnici: Jedna osoba poginula, dvije ozlijeđene. Ostali pacijenti premješteni

Suzavcem i vodenim topovima policija je rastjerala prosvjednike i onemogućila im regrupiranje u ulici Vaci i gradnju barikada ugostiteljskim stolcima, javio je MTI.

Službe za hitne medicinsku pomoć zbrinule su oko 100 osoba zbog zadobivenih ozljeda, kazao je glasnogovornik nacionalne službe za izvanredna stanja Pal Gyorfi.

Šest ili sedam osoa je teže ozlijđeno a svi su izvan životne opasnosti, dodao je Gyorfi.

Francuska agencija AFP javila je da je više od 2.000 prosvjednika, pristaša krajnje desnice, demonstriralo u ponedjeljak navečer protiv mađarske vlade, a što je osudio socijalistički premijer Ferenc Gyurcsany i ocijenio da je policija postupila u skladu sa zakonom.

Prosvjednici pak traže premijerovu ostavku jer je prije mjesec dana priznao da je lagao o stanju u zemlji kako bi pobijedio na travanjskim izborima i njegove izjave drže izdajom ideala iz 1956.

Desne stranke optužuju Gyurcsanya da je nedostojan voditi svečanost obljetnice jer je njegova stranka sljednica bivše Komunističke partije a i on se obogatio partijskim vezama.

Na dan pobune, 23. listopada 1956. godine, više od 2000 Mađara i skoro 1000 sovjetskih vojnika je poginulo nakon što je tajna policija otvorila vatru na studente koji su tražili reforme i povlačenje sovjetskih trupa iz Mađarske. Nakon ustanka iz zemlje je izbjeglo 200.000 ljudi a njih 200, među kojima i vođa pobune Imra Nagy, bilo je strijeljano.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene