Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazalo istraživanje

Imate ih STOTINE na stopalima, a da to ni ne znate!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo dvjesto različitih vrsta gljivica naseljava ljudska stopala, objavili su američki znanstvenici u časopisu "Nature".

Gljivica ima posvuda po ljudskom tijelu, ali najdraža su im mjesta pete, prostori između nožnih prstiju i ispod noktiju. Neškodljive gljivice prirodno žive na koži, ali mogu izazvati infekcije ako se počnu previše množiti.

Znanstvenici s Instituta za istraživanje ljudskog genoma u Bethesdi sekvencionirali su DNK gljivica s deset odraslih osoba i sastavili novu mapu njihove rasprostranjenosti na ljudskom tijelu.

Uzorci su uzeti iz ušnog kanala, s obrva, tjemena, iza uha, s pete, između nožnih prstiju, ispod nožnih noktiju, s podlaktice, leđa, prepona, iz nosnica, s prsa, dlana i s lakta.

Rezultati su pokazali da brojnost kolonija gljivica na tijelu varira. Najraznovrsnije stanište je peta na kojoj obitava 80 vrsta gljivica, 60 ih je ispod noktiju na nogama, a još 40 vrsta između nožnih prstiju.

Dlan, podlaktica i lakat sljedeće su lokacije po brojnosti gljivičnih vrsta, tamo ih ima od 20 do 30. Najmanja raznolikost je na glavi i na torzu gdje ih ima do deset vrsta.

Znanstvenici su zaključili da na ljudskom tijelu ima više vrsta gljivica nego što su dosad znali, a studija će poslužiti u liječenju raznih kožnih gljivčnih oboljenja.(HINA)

Pročitajte i ovo U Škotskoj otkriveni otisci starijeg rođaka T. rexa šiljastih zuba stari 170 milijuna godina (Foto: Scottish Journal of Geology) Stope dinosaura Rijetki ostaci iskopani u Škotskoj ostavili svijet bez teksta: Otkriveni tragovi ''izgubljenog doba'' Slika nije dostupna Otvorila se rupa UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Čovjek propao u pokretne stepenice

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene