Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Sada slijede pregovori

Mario Draghi završio konzultacije o sastavljanju nove talijanske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi završio je u utorak navečer političke konzultacije o formiranju nove vlade dobivši podršku većine stranaka u talijanskom parlamentu

Zadnja talijanska vlada, koju je vodio Giuseppe Conte, raspala se u siječnju nakon izlaska stranke u koaliciji te je talijanski predsjednik zadužio Draghija da sastavi novu vladu koja bi vodila zemlju kroz pandemijsku i gospodarsku krizu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena Prometna nesreća u Italiji - 3 strava u italiji FOTO Ferrari se brzinom od 200km/h zabio u zaštitnu ogradu i prepolovio: Od siline udarca preminuli poznati DJ i suputnica

Draghi nije dao izjave po završetku konzultacija, no može početi pripremati konkretnu političku agendu i imenovati kabinet, za što mu je potrebna podrška predsjednika, piše agencija dpa.

Draghiju je potrebno povjerenje obaju domova parlamenta, što znači da mu je ključna podrška velikih političkih stranaka.

Podršku je Draghiju dao i bivši premijer Silvio Berlusconi, koji se prvi put nakon nekog vremena pojavio u javnosti, vidno oslabljen i umoran pošto je ujesen prebolio COVID te ponovno bio hospitaliziran u siječnju zbog srčane aritmije.

"Bit ćemo odgovorni. Trenutak je ozbiljan i nalaže svima da po strani ostavimo kalkulacije, taktike, izborne interese i na prvo mjesto stavimo spas zemlje", izjavio je 84-godišnji Berlusconi, kako prenosi AFP.

Posebno su teški bili pregovori sa strankom Liga bivšeg ministra unutarnjih poslova Matteom Salvinijem i populističkim Pokretom pet zvijezda (M5S).

M5S, čiju je podršku Draghiju osobito važno dobiti jer je najjača snaga u parlamentu, nije objavila svoje stajalište.

Conte je podnio ostavku pošto je stranka bivšeg premijera Mattea Renzija napustila koaliciju lijevog centra zbog spora o tome kako koristiti pomoć za pandemiju iz Europske unije.

Zadnjih tjedana mogućnost formiranja tehnokratske vlade razmatrana je kao moguća kratkoročna opcija kako bi se premostile borbe između stranačkih lidera.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene