U SAD-u je počelo suđenje u Senatu Donaldu Trumpu. Senat odlučuje o drugom opozivu sada bivšeg predsjednika SAD-a.


Trumpa se tereti da je poticao pobunu koja je dovela do napada njegovih pristaša na zgradu Kongresa 6. siječnja. 

Vezani članci Donald Trump Američki Senat odobrio svjedoke na suđenju Trumpu, poznati i neki novi detalji Izbori za predsjednika SAD-a - 1 Kako funkcionira elektorski sustav, što su to "swing" države i zašto pobjednika možda nećemo znati odmah

Pravna rasprava obilježila je prvi dan suđenjaSenat je u večernjim satima proglasio suđenje Donaldu Trumpu ustavnim i time otvorio put za cjelovit postupak suđenja bivšem predsjedniku po optužbi za poticanje nasilja.

Kako javlja BBC, šest republikanaca svrstalo se uz 50 demokrata i podržalo njihov argument da je suđenje dopušteno američkim ustavom.

Branitelji Donalda Trumpa tvrdili su s druge strane da on više nije predsjednik već običan građanin te zato Senat nema pravnog temelja suditi mu po optužnici Zastupničkog doma da je poticao na nasilje.

Sutra bi na rasporedu trebala biti izlaganja obje strane - tužitelja i obrane koju će predstavljati Trumpovi odvjetnici.

Sam Trump je objavio kako neće doći dobrovoljno svjedočiti.

Optužnica protiv Donalda Trumpa temelji se na "konkretnim i čvrstim dokazima", rekao je demokrat i tužitelj u procesu Jamie Raskin otvarajući suđenje bivšem predsjedniku pred Senatom prikazom videosnimke.

Kongresnik Raskin, bivši profesor prava, obećao je senatorima da će "izbjeći duge dosadne lekcije" te je prikazao desetominutni film koji je senatore vratio u događaje 6. siječnja na Kapitolu kada je rulja upala u zgradu osporavajući pobjedu demokratskog predsjednika Joea Bidena.

U videosnimci nasilnog upada u Kongres i kaosa koji je slijedio i završio smrću pet osoba, montirani su isječci zapaljivog govora Donalda Trumpa pred njegovim pristašama u Washingtonu u trenutku kada je u Kongresu trajao postupak potvrde Bidenove pobjede na predsjedničkim izborima.

"Borite se svim snagama", poručio je Trump svojim pristašama prije nego što su nasilno prodrli u hram američke demokracije.

Ta je sekvenca ključna za optužnicu u Zastupničkom domu u kojem demokrati imaju većinu i gdje je optužen za "poticanje pobune".

Trump je prvi američki predsjednik kojemu se sudi nakon isteka mandata. Stoga Trumpov odvjetnički tim temelji obranu na tvrdnji da se postupkom krši Ustav jer Senat ne može suditi čovjeku koji je sada običan građanin.

"Nema nimalo mjesta sumnji u legitimnost postupka opoziva, jer je postupak počeo kada je Donald Trump još bio na dužnosti", rekao je Jamie Rasking pa naglasio "Nema nikakve dvojbe o činjenici da je Senat nadležan suditi mu (Trumpu)".

Međutim, prema američkom Ustavu potrebna je dvotrećinska većina za izricanje presude o krivnji. Čak i da neki republikanci odluče glasati po svojoj savjesti, a ne stranačkim naputcima i pridruže se demokratima, teško će se postići da to učini njih 17. Zato Donald Trump ima sve izglede da bude oslobođen, a što se očekuje početkom idućeg tjedna.

Iako Trump i dalje ima snažnu podršku među stanovništvom, napad na Kapitol narušio je njegovu popularnost - što nije dobro za 74-godišnjaka koji njeguje ideju da se iznova kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju