Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi Zeland u strahu

Katastrofa na pomolu: Naftna mrlja došla do plaže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naftna mrlja iz liberijskog teretnog broda nasukanog u jednoj od najpoznatijih uvala na Novom Zelandu dosegla je obalu dok spasioci ubrzano rade prije najavljena dolaska oluje.

Nafta je pronađena na plaži Mont Maunganui, turističkom odredištu u uvali Plenty, na Sjevernom otoku, objavile su vlasti Maritime New Zealand, zadužene za sigurnost osoba i morskog okoliša. Nosač kontejnera Rena, kapaciteta 47.000 tona, nasukao se u srijedu na grebenu Astrolabe poznatom po bogatstvu faune i flore, 22 km ispred grada Taurange, na Sjevernom otoku.

Vlasti strahuju da bi u slučaju da trup broda pukne Novi Zeland doživio najgoru ekološku katastrofu unazad desetljeća. Naftna mrlja iz broda već je prouzročila smrt brojnih morskih ptica, a procjenjuje se da je dosad isteklo 30 tona nafte.

Pročitajte i ovo Ilustracija aviona kompanije LATAM Let iz noćne more VIDEO Najmanje 50 putnika ozlijeđeno tijekom avionskog leta: Jedna osoba u teškom stanju prevezena u bolnicu Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine

Spasilačke ekipe pokušavale su u ponedjeljak ujutro osigurati brod prije predviđena dolaska oluje navečer. Ako trup Rene pukne, 1700 tona goriva moglo bi iscuriti u more. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene