Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor sunitskim džihadistima

Irak od SAD- a zatražio zračne udare, Obama to ne isključuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obama i dalje razmatra na koji način odgovoriti na napredovanje sunitskih džihadista u Iraku.

Američki predsjednik Barack Obama i dalje razmatra načine kako odgovoriti na napredovanje sunitskih džihadista u Iraku i ne isključuje niti jednu opciju osim slanja kopnenih postrojbi, objavila je u srijedu Bijela kuća

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Voljeli smo ga...' Dirljiva poruka brata ubijenog humanitarca Slika nije dostupna VELIKO UPOZORENJE 'Zračni udari SAD-a na Irak doveli bi do napada na Amerikance'

'Jedino što predsjednik isključuje je slanje američkih postrojbi u borbu u Irak, ali i dalje razmatra druge opcije', naglasio je glasnogovornik američke vlade Jay Carney.

Prema navodima nekoliko američkih medija, Bijela kuća bi mogla odustati od američkih udara borbenim zrakoplovima zbog teškog identificiranja meta na terenu.

Najmlađi u borbi: Djeca s oružjem u rukama, vlada naoružava civile

Odbivši se izjasniti o datumu kad bi Obama mogao donijeti odluku, Carney je naglasio da se i dalje razmatraju razne opcije.

Irački ministar vanjskih poslova Hošjar Zebari objavio je da je njegova zemlja tražila od Sjedinjenih Država zračne udare protiv džihadista.

Predsjednik Obama bi u srijedu poslijepodne u Bijeloj kući trebao primiti čelnike Kongresa kako bi s njima razmotrio situaciju u Iraku. Nekoliko republikanskih čelnika zahtijeva brze zračne napade na borce ISIL-a.

Irak: Islamisti otjerani iz Bakube, osvojili Tar Afar

Bivši američki potpredsjednik Dick Chaney u srijedu je u Wall Street Journalu ukazao na 'urušavanje Obamine doktrine' i naveo da je kaos koji vlada u Iraku izravni rezultat vanjskopolitičkih izbora američkog predsjednika.

Irak službeno zatražio američke zračne udare

Sunitski džihadisti u srijedu su izveli napad na glavnu iračku rafineriju, 9. dana ofenzive tijekom koje su osvojili nekoliko regija, ali iračke vlasti obećale su pobjedu protiv 'terorista' i službeno zatražile američke zračne udare na pobunjenike.

Premijer Nuri al-Maliki rekao je da vladine snage pokušavaju zaustaviti napredovanje džihadista Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), nakon što su ih oni natjerali na uzmak prvih dana ofenzive pokrenute 9. lipnja.

Irački ministar vanjskih poslova Hošjar Zebari objavio je da je njegova zemlja tražila od Sjedinjenih Država zračne udare protiv džihadista.

'Na temelju sigurnosnog sporazuma koji ima sa Sjedinjenim Američkim Državama, Irak je službeno zatražio od Washingtona da pokrene zračne udare na terorističke skupine', rekao je Zebari u Džedi.

Šijitski Iran, koji podupire Malikijevu vladu, uvjetovao je moguću suradnju sa SAD u Iraku uspješnim okončanjem nuklearnih pregovora.

S druge strane, sunitska Saudijska Arabija, koja optužuje Malikija da je doveo Irak do ruba ponora, upozorila je da bi 'građanski rat' destabilizirao cijelu regiju, a Ujedinjeni Arapski Emirati su opozvali svog veleposlanika u Bagdadu, kritizirajući "vjersku" politiku iračke vlade.

U Velikoj Britaniji, zemlji koja je uz SAD sudjelovala u invaziji na Irak 2003., premijer David Cameron je rekao da džihadisti planiraju i napad na Veliku Britaniju te da njegova zemlja neće dopustiti osnivanje 'ekstremističkog islamističkog režima' u Iraku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene