Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borbe sve žešće

Irak: Islamisti otjerani iz Bakube, osvojili Tar Afar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iračke snage sigurnosti otjerale su u utorak islamističke pobunjenike iz Bakube čijih je nekoliko četvrti palo u njihove ruke, objavila je iračka vojska, dok su istodobno pobunjenici osvojili šijitski grad Tar Afar, na sjeveru Iraka.

Suniiski pobunjenici ISIL-a napali su Bakubu tijekom noći i osvojili nekoliko gradskih četvrti, no iračke snage sigurnosti su ih otjerale. Bakuba se nalazi 60 kilometara od sjeveroistočno od Bagdada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon Slika nije dostupna Džihadisti gube posvuda POPIS SAMO RASTE Ovo su gradovi koje je Islamska država dosad izgubila

Militanti ISIL-a osvojili su u međuvremenu gotovo cijeli Tal Afar, strateški šijitski grad na sjeveru Iraka, rekao je u utorak jedan dužnosnik iračke vlade, dodajući da je u sukobima poginulo nekoliko desetaka ljudi.

Najmlađi u borbi: Djeca s oružjem u rukama, vlada naoružava civile

Provladine snage drže još neke sektore te šijitske enklave u većinski sunitskoj pokrajini Ninivi, rekao je Nuredin Kabalan, drugi čovjek provincijskih vlasti.

Tal Afar nalazi se 380 kilometara sjeverozapadno od Bagdada na cesti prema sirijskoj granici. Džihadisti ISIL-a žele osnovati islamsku državu u tom pograničnom području.

Premijer iračkog Kurdistana Neširvan Barzani rekao je u utorak za BBC da je "gotovo nemoguće" da Irak ponovno bude država kakva je bio "prije Mosula", drugog najvećeg grada u zemlji, koji su prošli tjedan osvojili sunitski džihadisti.

"Ako mislite da Irak može ponovno biti onakav kakav je bio prije Mosula, ja u to ne vjerujem. To je gotovo nemoguće", rekao je. Militanti ISIL-a osvojili su prošli tjedan Mosul, velik dio sjeverne pokrajine Ninive, Tikrit i druge sektore pokrajina Salahedin, Dijala i Kirkuk.

"Svi zajedno moramo sjesti i pronaći rješenje, dogovoriti se kako živjeti zajedno", kazao je Barzani ističući da će to biti teško s aktualnim iračkim premijerom Nurijem Al Malikijem.

"Rješenje nije vojno. Potreban je politički proces. Sunitska zajednica osjeća se napuštenom. Potrebno je da različita plemena i zajednice budu integrirani u proces", smatra premijer iračkog Kurdistana.

"Moramo dopustiti sunitskim područjima da odluče, ali mislim da je najbolji model za njih da imaju sunitsku regiju kao što mi imamo Kurdistan", rekao je Barzani. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene