Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčki teretni brod s 24 člana posade oteli su u četvrtak somalijski gusari koji 'operiraju' po Adenskome zaljevu, objavilo je grčko ministarstvo trgovačke mornarice.


Brod 'Titan' koji je pod zastavom Svetog Vincenta plovio iz Crnog mora prema korejskom poluotoku nakrcan čelikom, gusari su skrenuli prema somalijskoj obali, dodaje isti izvor.

Vode Somalije najopasniji plovni put na svijetu

Vezani članci Slika nije dostupna Pirati napali hrvatski brod: 'Nitko nije ozlijeđen' Slika nije dostupna FOTO Žrnovski galijoti među najboljima, no ni to nije dovoljno da im Grad Korčula pomogne

Vode Somalije, siromašne zemlja na Afričkom rogu, opustošene u građanskome ratu i bez središnje vlade od 1991., u posljednje vrijeme su zbog gusarskih napada najopasniji plovni put na svijetu. Somalijski pirati su lani oteli više od 130 teretnih brodova, što je 200 posto više nego u 2007., prema podatcima Međunarodnoga pomorskog ureda.

NATO-ovi brodovi su koncem 2008. počeli krstariti somalijskim vodama kako bi spriječili gusarske napade, ali zasad nisu imali većeg uspjeha.