Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica vanjskih poslova Grčke i predsjedateljica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Dora Bakoyannis izjavila je u Prištini kako međunarodna zajednica ima još puno posla na Kosovu no da je na tamošnjim etničkim zajednicama izgradnja budućnosti uz poštivanje europskih standarda dodajući da stajalište Grčke glede priznavanja neovisnosti Kosova ostaje nepromijenjeno.


Bakoyannis u sklopu regionalne turneje boravi u Prištini gdje je razgovarala s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hashimom Thacijem i imala radni ručak s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu. Prema riječima ministrice Bakoyannis, stajalište Grčke, koja nije priznala neovisnost Kosova, ostaje nepromijenjeno, no Grčka tretira Kosovo kao prijatelja.

Situacija na Kosovu ostaje osjetljiva i potrebna je pozornost međunarodne zajednice koja treba još mnogo učiniti na Kosovu, ali je na svim etničkim zajednicama da izgrade zajedničku budućnost u kojoj će se poštivati europska načela, poručila je grčka šefica diplomacije i predsjedateljica OESS-a. Bakoyannis je dodala kako će misija OESS-a na Kosovu nastaviti sa svojim radom prije svega u području poštivanja ljudskih prava i izgradnje odnosa između etničkih zajednica te je istaknula da vrijeme ratova na Balkanu završilo i da regiji pripada zajednička europska budućnost.

Vezani članci Grčka granica - 2 Jedna se država posebno priprema za početak turističke sezone, koristi i najnoviju tehnologiju: ''Naš je glavni cilj spriječiti ilegalni ulazak migranata'' Slika nije dostupna Grčka predsjeda OESS-om u 2009.godini

Ona je posebice istaknula angažman svoje zemlje u EULEX-u, KFOR-u i drugim međunarodnim mehanizmima. Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu je ocijenio pozitivnim aktivnosti Grčke u odnosima s Kosovom te se zauzeo za produbljivanje međusobne suradnje. Kosovski premijer Hashim Thaci ocijenio je odnose između Kosova i Grčke dobrim i svestranim, o čemu govori i činjenica da je Grčka priznala kosovske putovnice i da građani Kosova mogu putovati u Grčku. Grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis, čija je zemlja od 1. siječnja preuzela predsjedanje OESS-om, posjetila je u ponedjeljak Beograd, a nakon Prištine bi trebala posjetiti Albaniju.