Ilustracija
Ilustracija Foto: Goran Kovacic/Pixsell

Muškarac s Floride koji je pobjegao iz SAD-a i na kraju uhićen u Hrvatskoj, priznao je krivnju za krađu više od 7,2 milijuna dolara iz fondova za pomoć tvrtkama pogođenima pandemijom koronavirusa.


Don Victor Cisternino (46) koji  iza sebe ima epizodnu ulogu u nekad popularnoj seriji "Hitna služba", a za sebe tvrdi da je bio producent na dva niskobudžetna britansko-irska filma te da je stručnjak za filmski biznis, informacijske tehnologije, odnose s javnošću, projektni management priznao je da je pronevjerio 7,2 milijuna dolara.

Cisternino se izjasnio krivim u utorak na saveznom sudu u Orlandu za prijevaru, tešku krađu identiteta i nezakonite novčane transakcije. Njegovo saslušanje zakazano je za 5. siječanj gdje bi se mogao suočiti s do 32 godine saveznog zatvora.

Cisternino je prijevarom osigurao više od 7,2 milijuna dolara sredstava za hitne slučajeve putem zajma iz Paycheck Protection Programa u svibnju 2020. Riječ je o programu zaštite plaća koji uključuje milijarde dolara u kreditima za mala poduzeća za Amerikance koji se bore s pandemijom COVID-19. Novac se mora koristiti za plaćanje zaposlenika, kamate na hipoteku, stanarinu i režije. To je dio paketa pomoći za koronavirus koji je postao savezni zakon 2020, piše ABC30.

Želio u Hrvatsku

Cisterninova prijava za zajam lažno je tvrdila da je njegovo poduzeće, MagnifiCo, imalo 441 zaposlenika i mjesečne troškove plaća u 2019. više od 2,8 milijuna dolara. Tvrtka zapravo nije imala zaposlenika osim Cisternina. Zajedno sa svojim zahtjevom za kredit, Cisternino je dostavio podatke, od kojih su mnogi navodili imena i brojeve socijalnog osiguranja stvarnih ljudi koji ga nisu ovlastili da koristi njihov identitet.

Ilustracija Lovcima na nekretnine posebna meta je jedna skupina građana: Potpisuju opasne ugovore, a mnogi od njih pravdu nikada ne dočekaju

Naplatna postaja Neviđena prevara na autocesti: Drsko nasamario vozača iz Kaštela, o svemu se oglasio i HAC

Nakon što je primio novac, Cisternino ga je potrošio na Lincoln Navigator, Maserati, Mercedes-Benz i kuću od 1168 četvornih metara na Floridi.

Pobjegao je u Švicarsku nakon što je saznao da je pod istragom zbog prijevare. Uhićen je u travnju te godine po crvenoj tjeralici Interpola dok je iz Slovenije preko Italije pokušavao ući u Hrvatsku. Kasnije je izručen Sjedinjenim Državama.

Ilustracija Uigrani dvojac u Zagrebu mamio žrtve oglasima za masažu: Kada bi muškarci došli na druženje, nastao bi pakao

"Bojao sam se da će me administracija novoga predsjednika Joea Bidena progoniti zbog ovoga načina poslovanja, a takvo je poslovanje bilo dozvoljeno za vrijeme administracije Donalda Trumpa. Zbog toga sam nakon izbora u SAD-u odlučio pobjeći u Europu te zatražiti azil ili u Rusiji ili u nekoj od drugih država. Tako sam došao i u Hrvatsku, gdje sam htio zatražiti politički azil", rekao je u travnju kada su ga uhitili hrvatski policajci.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju