Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal među špijunima

Milanović o malverzacijama i pronevjeri državnog novca u vojnoj obavještajnoj zajednici: "Izvješće je toliko porazno..."

Aktualno Galerija Ivica Kinder, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Foto: DNEVNIK.hr Prisega 20. naraštaja kadeta Prisega 20. naraštaja kadeta Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik Zoran Milanović - 2 Predsjednik Zoran Milanović - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Predsjednik Zoran Milanović - 1 Galerija 1/4 >>
Mladim vojnicima u subotu se obratio predsjednik Republike Zoran Milanović. Prisegnuo je 20. naraštaj kadetkinja i kadeta Hrvatske vojske, u trenutku dok vrh vojne obavještajne zajednice ima velikih problema.

Mladi kadeti i kadetkinje slave, ali vrh vojne obavještajne zajednice ima problem. O tome je prva izvijestila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov. Nakon njezina izvještaja, reagirao je i predsjednik.

Prisegnuo je dvadeseti naraštaj. Subota je bila sretan dan za 77 kadeta. Međutim, sretni nisu vojni špijuni.

Sumnja se u malverzacije, lažiranje troškova, pronevjeru državnog novca. Milanović traži razrješenje šefa VSOA-e, Ivice Kindera, nakon što je dobio izvješće koje je stroga tajna.

"Za kojeg vjerujem da nije prošao nikad kroz žuto svjetlo na križanju da nije se švercao u tramvaju, ali pod njegovom kapom su se događale kontinuirane nepravilnosti i stvari s kojima će se DORH morati pozabaviti", rekao je predsjednik Zorana Milanovića.

"Slučajeve koji su se ponavljali trebalo je iskorijeniti, s obzirom da se to nije dogodilo, da je izvješće toliko mogu reći porazno, nemam drugog izbora", rekao je, dodajući kako je pitanja suglasja s premijerom Andrejem Plenkovićem "njegova stvar".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Komentirao i optužnice Milanović o povjereniku u BiH: "Sprčkao je nekakvu kašu pa pobjegao u Njemačku ženiti kćer“, ponovo opleo i po Banožiću

Pročitajte i ovo Zoran Milanović PITANJE BUDUĆNOSTI Milanović o Putinovoj prijetnji: ''Od početka upozoravam da je ovo užasno opasna situacija''

Premijer će se očitovati idući tjedan. I on je dobio izvješće Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, koji nam odgovara: "Izvješća o provedenim redovnim i izvanrednim stručnim nadzorima predstavljaju klasificirane podatke koji nisu javno dostupni...", poručili su.

"Znamo da je to nešto gdje je potrebna komunikacija predsjednika i predsjednika Vlade. Mislim da je PRH reagirao ispravno, apsolutno se radi o zapovjednoj odgovornosti", rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Predsjedniku manjak komunikacije očito ne predstavlja problem. "To je najmanji problem što me bojkotiraju ili što danas ovdje nije bio ministar Banožić, možda je na DORH-u, to je dobra vijest, tamo mu je mjesto", dodao je Milanović.

Milanoviću je problem što je ministar obrane taj koji predlaže ravnatelja VSOA-e. "Ozbiljan problem, s obzirom na ministra Banožića, kojeg predsjednik Vlade štiti kao da mu je najrođeniji, tako se i ponaša. To je korijen većine problema u ovom sustavu", rekao je.

Iz MORH-a uzvraćaju: "Ministar obrane u svom radu poštuje i provodi zakon", poručili su. Problem su sumnje u kaznena djela vojnih špijuna unutar zatvorenog sustava.

S tim nije zadovoljan predsjednik. Ako Ivica Kinder bude razriješen, očekuje dogovor o novom ravnatelju s premijerom iza zatvorenih vrata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene