Obavijesti Pretražite Navigacija
Reakcije iz svijeta

Gadafijeva smrt novi početak za Libiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski čelnici i vlade oglasili su se u četvrtak povodom pogibije bivšega dugogodišnjeg vođe Moamera Gadafija, uz opću ocjenu da zločini diktatora ne mogu ostati nekažnjeni te da Libija sada mora početi ispočetka i reformirati zemlju u smjeru demokracije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da je Libija sada slobodna za novi početak te da nakon smrti Moamera Gadafija može početi s provedbom mirnih demokratskih reformi. 'Ovim završava krvavi rat koji je Gadafi vodio protiv vlastita naroda. Put za novi politički početak u miru konačno je otvoren. Njemačkoj je zbog toga laknulo i vrlo je sretna zbog toga', izjavila je Merkel.

Češki premijer Petr Nečas je u priopćenju iz Praga poručio da je današnji dan 'simbolična prekretnica na teškom putu libijskog naroda prema slobodi'. 'Istodobno, to dokazuje da zločini diktatora protiv vlastitog naroda neće ostati nekažnjeni', kazao je Nečas. Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova je ocijenilo da smrt Moamera Gadafija predstavlja 'kraj jednog tužnog razdoblja za libijski narod...i početak jednog novog razdoblja'. U priopćenju ministarstva se također navodi da se 'odgovornima za represiju mora suditi', ali i da je nužno da nova libijska vlada predstavlja sve regije, ideologije i svjetonazore.

Afrička unija (AU) je priopćila da je ukinula suspenziju libijskog članstva te da je odlučila da 'sadašnja libijska vlast može zauzeti svoje mjesto u AU i njezinim tijelima'. Za Austriju, smrću Moamera Gadafija 'otvoren je put demokratskoj Libiji'. 'Nema više prepreka pred novim demokratskim početkom Libije', kazao je kancelar Werner Faymann. Izrazio je nadu da će se u Libiji početi primjenjivati vladavina prava te će društveni i gospodarski napredak biti dostupan onima koji su do sada bili obespravljeni.

Irački premijer Nuri al-Maliki pozdravio je smrt Moamera Gadafija, ističući da je njegov pad, poput pada Sadama Huseina, pokazao da narod može pobijediti diktatore. 'Pozdravljamo našu libijsku braću i Nacionalno prijelazno vijeće povodom nestanka tiranina Gadafija koji je četiri desetljeća u Libiji provodio represiju', stoji u priopćenju iračkog premijera. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kome pripada? Već 6 godina 23 milijarde eura čeka svojeg PRAVOG vlasnika Slika nije dostupna Diplomati: Zakon je besmislen Libija zakonom zabranila Gadafijevim dužnosnicima ulazak u vlast

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene