Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izravna poruka

Erdogan uputio oštru poruku premijeru Izraela: "Sudit će mu se kao i Slobodanu Miloševiću"

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da će se izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu na kraju suditi kao ratnom zločincu zbog izraelske ofenzive koja traje u pojasu Gaze, a zapadne zemlje koje podupiru Izrael optužio je za suučesništvo u zločinima.

Turska, koja podupire dvodržavno rješenje desetljećima starog sukoba, oštro je kritizirala Izrael zbog njegove kampanje u Gazi, pokrenute kao odgovor na divljački napad militantne skupine Hamas 7. listopada.

U izraelskim zračnim i kopnenim napadima ubijeno je više od 15.500 ljudi, prema ministarstvu zdravstva Gaze.

U govoru na sastanku odbora Organizacije islamske suradnje (OIC) u Istanbulu Erdogan je rekao da zapadne zemlje koje podupiru Izrael daju "bezuvjetnu potporu za ubijanje beba" i da su suučesnici u njegovim zločinima.

  Pročitajte i ovo Frane Barbarić spominje i Europski sud za ljudska prava Nakon smjene oglasila se odvjetnica bivšeg šefa HEP-a Frane Barbarića: "Povučen je zadnji potez kista..."

Usporedio je Natenyahua s Miloševićem

"Osim što je ratni zločinac, Netanyahuu, koji je upravo sada koljač Gaze, sudit će se kao koljaču Gaze, baš kao što je suđeno Miloševiću", rekao je Erdogan govoreći o bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, kojem je suđeno za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine pred sudom u Haagu.

"Oni koji pokušavaju zanemariti smrt svih tih nevinih ljudi koristeći se Hamasom kao izgovorom nemaju više što reći čovječanstvu", dodao je on, misleći na zapadne sile, za koje je rekao da su "slijepe i gluhe".

Za razliku od većine svojih zapadnih saveznika i nekih zaljevskih država, članica NATO-a Turska ne gleda na Hamas kao na terorističku skupinu i prima neke od njegovih članova.

Pročitajte i ovo Ilustracija deseta godina zaredom Objavljen popis najboljih doktora u Hrvatskoj: Je li i vaš među njima?

Radi na smirivanju sukoba

Erdogan, čija vladajuća stranka ima islamističke korijene, rekao je da će takozvana kontakt skupina muslimanskih zemalja, koju su prošlog mjeseca formirali OIC i Arapska liga kako bi vodili razgovore o Gazi sa zapadnim zemljama i drugima, nastaviti razgovore dok se borbe u Gazi ne zaustave, ali da se mora učiniti još više.

Erdogan, koji već dugo poziva na reformu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi bilo inkluzivnije, također je rekao da je UN pao na testu u Gazi i pozvao na hitnu reformu, ponavljajući da pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Britanija i Francuska - ne predstavljaju svijet.

"Članice Vijeća sigurnosti sabotirale su iskrene napore glavnog tajnika (Antonija) Guterresa", rekao je te dodao: "Nitko od nas ne mora prihvatiti ovaj sustav."

"Nije moguće da takva struktura donese mir ili nadu čovječanstvu", zaključio je Erdogan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene