Obavijesti Video Pretražite Navigacija
spominje i Europski sud za ljudska prava

Nakon smjene oglasila se odvjetnica bivšeg šefa HEP-a Frane Barbarića: "Povučen je zadnji potez kista..."

Frane Barbarić
Frane Barbarić Foto: Damjan Tadic/Cropix
Odvjetnica smijenjenog šefa Uprave HEP-a Frane Barbarića oglasila se u ime svoga klijenta kojeg je nedavno smijenio premijer Andrej Plenković.

Oglasila se odvjetnica smijenjenog  šefa Uprave HEP-a Frane Barbarića. Višnja Drenški Lasan poslala je medijima dopis u kojem navodi da je, kako kaže, zbog pisanja medija, u javnosti stvoren dojam da je Barbarić već trebao biti pritvoren, i to prije nego što je kazneni postupak protiv njega i započeo.

Naime, Splitsko općinsko državno odvjetništvo u petak je podignulo optužnicu protiv predsjednika uprave HEP-a zbog protupravne gradnje vile na Hvaru za koju je danas najavio da će ju srušiti o svom trošku.

Splitski Upravni sud u petak je nepravomoćnom presudom odbio Barbarićev tužbeni zahtjev kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile.

Barbarić je najavio da će se na tu odluku žaliti Visokom upravnom sudu te će, ako presudi u njegovu korist, tražiti naknadu za rušenje.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"U povodu medijskih objava o podignutoj optužnici protiv gospodina Frane Barbarića smatramo potrebnim javnosti ukazati na činjenice kako slijede. Svatko ima pravo, pa tako i gospodin Frane Barbarić, na pravično suđenje i nitko nema pravo tvrditi da je netko kriv za kazneno djelo prije nego što to utvrdi nadležni sud pravomoćnom presudom.

Radi se o temeljnom i najvažnijem procesnom ljudskom pravu koje u civiliziranom društvu štiti građane kako bi se, između ostalog, izbjegla ona stara "kadija te tuži, kadija ti sudi".

Europski sud za ljudska prava u nekoliko je presuda već utvrdio da je Republika Hrvatska povrijedila to pravo pa su građani Republike Hrvatske zbog toga morali platiti odštetu. Slučaj gospodina Barbarića dokazuje da iz prethodno navedenog nismo izvukli potrebnu pouku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o Jakuševcu: "Kako smo sad došli do toga da je Vlada odgovorna?"

Nakon dugotrajne i pomno orkestrirane medijske hajke, u javnosti je nepovratno stvorena slika da je gospodin Barbarić počinitelj kaznenog djela bespravne gradnje koji je već odavno trebao biti lišen slobode i pritvoren.

Međutim, zadnji potez kista na toj slici povučen je prije nego što je kazneni postupak protiv gospodina Barbarića uopće započeo. Zakon o kaznenom postupku jadno propisuje da kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice, a ne njenom predajom sudu.

Sud je taj koji je prema Ustavu RH na sjednici optužnog vijeća ovlašten utvrditi ima li optužnica koja mu je predana uopće dostatnu činjeničnu pravnu osnovu da bi mogla biti potvrđena ili ju treba odbaciti. Samo one optužnice koje su potvrđene upućuju se sudu radi provođenja kaznenog postupka.

Pročitajte i ovo Odron smeća na Jakuševcu Užas na odlagalištu Objavljeno svjedočanstvo radnika: "Eksplodirao je Jakuševec. Jednog čovjeka odnijelo je do nasipa"

Navedene činjenice, na žalost, hrvatske medije apsolutno ne zanimaju jer je za njih kriv svatko onaj na kojeg je tužitelj uperio prstom. U slučaju Barbarić tužitelj je to učinio na način da u priopćenju za javnost nije naveo ime i prezime osobe protiv koje je optužnicu podigao, ali je iz sadržaja priopćenja svakome jasno o kome se radi i za što ga se tereti iako je sadržaj koji je tužitelj tijekom izvida dobio tajan, a sjednice optužnog nisu otvorene za javnost.

Gospodin Barbarić u potpunosti je svjestan situacije u koju je doveden opisanim postupanjem te stoga želi informirati javnost da će se protiv takvog postupanja boriti pred sudom svim dostupnim pravnim sredstvima", navodi se u dopisu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene